Разлика помеѓу преработките на „Друштво на писателите на Македонија“

промени во стилот
с
(промени во стилот)
[[Податотека:ДПМ лого.png|мини|десно|Лого на ДПМ]]
'''Друштвото на писателите на Македонија''' (скратено, '''ДПМ''') е професионално здружение на [[писател]]ите од [[Македонија]]. ОдДруштвото е формирано на [[мај13 февруари]] [[20061947]] функцијатагодина претседателод страна на ДПМосум ја вршиписатели: [[ЈованВасил ПавловскиИљоски]], кој[[Славко предЈаневски]], десетина[[Блаже годиниКонески]], два[[Ристо мандатаКрле]], беше[[Владо наМалески]], челната[[Димитар позицијаМитрев]], на[[Иван ДПМ.<ref>{{цитиранаТочко]], книга|last=Павловски|first=Јован|title=Друштво[[Коле наЧашуле]] писателитеи на[[Ацо МакедонијаШопов]]. 2000-2004:За прилозипрв за книжевниот живот во Република Македонија|publisher=Друштвопретседател на писателитеДПМ нае Македонија|date=2004|isbn=9789989855061}}</ref>избран Друштвото го издава и списанието „[[СтожерБлаже Конески]].
 
Претседател на ДПМ во два мандати бил [[Гане Тодоровски]] ([[1969]]-[[1971]] и [[1985]]-[[1986]]). Од јуни [[2004]] до мај [[2006]] на чело на ДПМ бил [[Трајан Петровски]], кој на таа функција дошол на местото на [[Веле Смилевски]]. Од [[мај]] [[2006]] година, функцијата претседател на ДПМ ја вршел [[Јован Павловски]], кој претходно, во два мандата бил на челната позиција на ДПМ.<ref>{{цитирана книга|last=Павловски|first=Јован|title=Друштво на писателите на Македонија 2000-2004: прилози за книжевниот живот во Република Македонија|publisher=Друштво на писателите на Македонија|date=2004|isbn=9789989855061}}</ref> Друштвото го издава и списанието „[[Стожер]]“.
Друштвото е формирано на [[13 февруари]] [[1947]] година од страна на осум писатели: [[Васил Иљоски]], [[Славко Јаневски]], [[Блаже Конески]], [[Ристо Крле]], [[Владо Малески]], [[Димитар Митрев]], [[Иван Точко]], [[Коле Чашуле]] и [[Ацо Шопов]]. За прв претседател на ДПМ е избран [[Блаже Конески]].
 
Претседател на ДПМ во два мандати бил и [[Гане Тодоровски]] ([[1969]]-[[1971]] и [[1985]]-[[1986]]). Од јуни [[2004]] до мај [[2006]] на чело на ДПМ беше [[Трајан Петровски]], кој на таа функција дојде на местото на [[Веле Смилевски]].
 
==Награди==
ДПМ доделува неколку книжевни награди, и тоа:
*„[[Ацо Шопов (награда)|Ацо Шопов]]“ — за најдобра [[поезија|поетска]] книга,
*„[[Стале Попов (награда)|Стале Попов]]“ — за најуспешна [[проза|прозна]] книга,