Разлика помеѓу преработките на „Контексно слободна граматика“

с
нема опис на уредувањето
с (oтстранета Категорија:Информатика со помош на HotCat)
с
Во лингвистиката и информатиката '''контексно-слободна граматика''' ([[англиски јазик|англиски]]: ''Context-free grammar'', - ''CFG'') е формална граматика каде што секое продукциско правило ја има формата
 
:V → w
 
каде V е нетерминален симбол и w е [[низа (информатика)|низа]] составена од терминали и/или не-теминали. Поимот " контексно-слободна" го објаснува фактот дека не-терминално V секогаш може да биде заменето со w, без разлика каде и да се појавува. Формален јазик е контексно слободен ако постои контексно-слободна граматика која го создава.
Контексно- слободните граматики се доволно моќни за да креираат синтакса на повеќето програмски јазици; всушност, синтаксата на повеќе програмски јазици е изградена врз основа на контексно-слободна граматика. Од друга страна пак, контексно-слободните граматики се доволно едноставни за да дозволат конструкција на ефикасни [[расчленување (информатика)|расчленувачки]] алгоритми кои за даден стринг, одлучуваат дали и како ќе бидат созадени од граматиката.
 
Не сите јазици се контексно-слободни. Добро познат пример е бројач