Разлика помеѓу преработките на „Контексно слободна граматика“

с
нема опис на уредувањето
с (Bot: Migrating 27 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q338047 (translate me))
с
 
каде V е нетерминален симбол и w е [[низа (информатика)|низа]] составена од терминали и/или не-теминали. Поимот " контексно-слободна" го објаснува фактот дека не-терминално V секогаш може да биде заменето со w, без разлика каде и да се појавува. Формален јазик е контексно слободен ако постои контексно-слободна граматика која го создава.
Контексно-слободните граматики се доволно моќни за да креираат синтакса на повеќето програмски јазици; всушност, синтаксата на повеќе програмски јазици е изградена врз основа на контексно-слободна граматика. Од друга страна пак, контексно-слободните граматики се доволно едноставни за да дозволат конструкција на ефикасни парсирачки[[расчленување (информатика)|расчленувачки]] алгоритми кои за даден стринг, одлучуваат дали и како ќе бидат созадени од граматиката.
 
Не сите јазици се контексно-слободни. Добро познат пример е бројач
 
Стрингот "1 + 1 + a" тогаш лева деривација на стрингот е листата [ (1), (1), (2), (2), (3) ]. Аналогно,најдесната деривација е дефинирана како листата што ја добиваме ако секогаш го заменуваме најдесниот нетерминал прво. Во овој случај тоа е листата [ (1), (3), (1), (2), (2)].
Разликата помеѓу најлева и најдесна деривација е важна бидејќи во повеќе парсери[[расчленување (информатика)|расчленувачи]] трансформацијата на влезот е дефинирана со давање на дел од кодот за секое граматичко правило кое се извршува секогаш кога правилото се употребува. Затоа е важно да се знае дека без разлика дали парсеротрасчленувачот работи според најлева или најдесна деривација бидејќи тоа одредува кои делови од кодот први ќе се извршат.
Исто така под деривација се подразбира хиерархиска подреденост на даден стринг. На пример стрингот "1 + 1 + a” според најлева деривација ќе биде:
 
 
 
Ако за одредени стрингови постои повеќе од едно парсирачкорасчленувачко дрво тогаш граматиката се нарекува ambiguous grammar. Таквите граматики најчесто тешко се парсираатрасчленуваат затоа што парсеротрасчленувачот не може секогаш да одлучи кое граматичко правило да го употреби.