Разлика помеѓу преработките на „Струшки вечери на поезијата“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Непосреден повод за организирање на Струшките вечери на поезијата, за продолжување на вековната културна традиција на овој град, беше литературното читање на група истакнати македонски писатели на свечениот дел од јубилејот, одржан во [[Струга]] на [[15 јули]] [[1961]] година, по повод излегувањето на [[Зборникот на Миладиновци|Зборникот на браќата Миладиновци]]. Се дојде до идеја дека постојат сите услови да се организира една традиционална манифестација со фестивалски карактер, која ќе се одржува во овој град, како смотра на поетските остварувања во Република Македонија во текот на една година.
 
Ваквата идеја и иницијатива наиде на позитивен одѕив и со задоволство беше прифатена од [[Друштво на писателите на Македонија|Друштвото на писателите на Македонија]], Советот за култура на тогашна [[Народна Република Македонија]] и Народниот одбор на ОпштинатаОпштина Струга.
 
На една од своите седници, Народниот одбор на Општината во [[1962]] година формира прв фестивалски одбор од 7 членови, составен од претставници на Друштвото на писателитe на Македонија, културни и општествено-политички работници од Републиката и од Струга, чијшто претседател бил истакнатиот поет [[Блаже Конески]]. Фестивалскиот одбор изготви програма распределена во четири вечери на кои настапија писатели од [[Македонија]].
|-
|[[1971]]
|[[Вистан Хју ОднОден]]
|{{знаме|САД}}
|-