Разлика помеѓу преработките на „Струшки вечери на поезијата“

с
с
|[[1966]]
|[[Роберт Рождественски]]
|[[{{знаме|СССР]]}}
|-
|[[1967]]
|[[Булат Окуџава]]
|[[{{знаме|СССР]]}}
|-
|[[1968]]
|[[Ласло Наѓ]]
|[[{{знаме|Унгарија]]}}
|-
|[[1969]]
|[[Мак Диздар]]
|[[{{знаме|СР Босна и Херцеговина|БиХ]]}}, [[Југославија]]
|-
|[[1970]]
|[[Миодраг Павловиќ]]
|[[{{знаме|СР Србија]]}}, Југославија
|-
|[[1971]]
|[[Вистан Хју Одн]]
|[[{{знаме|САД]]}}
|-
|[[1972]]
|[[Пабло Неруда]]
|[[{{знаме|Чиле]]}}
|-
|[[1973]]
|[[Еуџенио Монтале]]
|[[{{знаме|Италија]]}}
|-
|[[1974]]
|[[Фазил Хисни Дагларџа]]
|[[{{знаме|Турција]]}}
|-
|[[1975]]
|[[Леополд Седар Сенгор]]
|[[{{знаме|Сенегал]]}}
|-
|[[1976]]
|[[Ежен Гилвик]]
|[[{{знаме|Франција]]}}
|-
|[[1977]]
|[[Артур Лундквист]]
|[[{{знаме|Шведска]]}}
|-
|[[1978]]
|[[Рафаел Алберти]]
|[[{{знаме|Шпанија]]}}
|-
|[[1979]]
|[[Мирослав Крлежа]]
|[[{{знаме|СР Хрватска]]}}, [[Југославија]]
|-
|[[1980]]
|[[Ханс Магнус Енценсбергер]]
|[[{{знаме|Германија]]
|-
|[[1981]]
|[[Блаже Конески]]
|[[Република{{знаме|СР Македонија|Македонија]]}}, [[Југославија]]
|-
|[[1982]]
|[[Никита Станеску]]
|{{знаменце|Flag of Romania (1965-1989).svg}} [[Романија]]
|-
|[[1983]]
|[[Сачидананд Хирананд Ватсјајн-Ајгеј]]
|[[{{знаме|Индија]]}}
|-
|[[1984]]
|[[Андреј Вознесенски]]
|[[{{знаме|СССР]]}}
|-
|[[1985]]
|[[Јанис Рицос]]
|[[{{знаме|Грција]]}}
|-
|[[1986]]
|[[Ален Гинсберг]]
|[[{{знаме|САД]]}}
|-
|[[1987]]
|[[Тадеуш Ружевич]]
|[[{{знаме|Полска]]}}
|-
|[[1988]]
|[[Десанка Максимовиќ]]
|[[{{знаме|СР Србија]]}}, [[Југославија]]
|-
|[[1989]]
|[[Томас Шапкот]]
|[[{{знаме|Австралија]]}}
|-
|[[1990]]
|[[Хусто Хорхе Падрон]]
|[[{{знаме|Шпанија]]}}
|-
|[[1991]]
|[[Јосиф Бродски]]
|[[{{знаме|САД]]}}
|-
|[[1992]]
|[[Ференц Јухас]]
|[[{{знаме|Унгарија]]}}
|-
|[[1993]]
|[[Генади Ајги]]
|[[Чувашија]], [[{{знаме|Русија]]}}
|-
|[[1994]]
|[[Тед Хјуз]]
|[[{{знаме|Велика Британија]]}}
|-
|[[1995]]
|[[Јехуда Амихај]]
|[[{{знаме|Израел]]}}
|-
|[[1996]]
|[[Макото Оока]]
|[[{{знаме|Јапонија]]}}
|-
|[[1997]]<ref>Мохамед Бенис. Дарот на Светлината. Предговор од Паскал Гилевски, Струга, 2001</ref>
|[[Адонис]]
|[[{{знаме|Сирија]]}}
|-
|[[1998]]
|[[Лу Јуан]]
|[[{{знаме|Кина]]}}
|-
|[[1999]]
|[[Ив Бонфоа]]
|[[{{знаме|Франција]]}}
|-
|[[2000]]
|[[Едоардо Сангвинети]]
|[[{{знаме|Италија]]}}
|-
|[[2001]]
|[[Шејмас Хини]]
|[[{{знаме|Ирска]]}}
|-
|[[2002]]
|[[Славко Михалиќ]]
|[[{{знаме|Хрватска]]}}
|-
|[[2003]]
|[[Томас Транстромер]]
|[[{{знаме|Шведска]]}}
|-
|[[2004]]
|[[Васко Граса Моура]]
|[[{{знаме|Португалија]]}}
|-
|[[2005]]
|[[Вилијам С. Мервин]]
|[[{{знаме|САД]]}}
|-
|[[2006]]
|[[Нанси Морехон]]
|[[{{знаме|Куба]]}}
|-
|[[2007]]
|[[Махмуд Дарвиш]]
|[[{{знаме|Палестина]]|name=Палестина}}
|-
|[[2008]]
|[[Фатос Арапи]]
|[[{{знаме|Албанија]]}}
|-
|[[2009]]
|[[2010]]
|[[Љубомир Левчев]]
|[[{{знаме|Бугарија]]}}
|-
|[[2011]]
|[[Матеја Матевски]]
|[[{{знаме|Македонија]]}}
|-
|[[2012]]
|[[Монгане Вали Сероте]]
|{{знаме|ЈАР}}
|[[Јужноафриканска Република]]
|-
|[[2013]]<ref>{{цитирање вести|url=http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=7F8B33EEA7072D498ACCA5F86EF4157B|title=Мексиканскиот поет Хосе Емилио Пачеко - добитник на „Златен венец“ на СВП|last=Иванова|first=Тина|date=28.02.2013, 12:32|publisher=Утрински Весник|accessdate=2013-02-28}}</ref>
|[[Хосе Емилио Пачеко]]
|[[{{знаме|Мексико]]}}
|-
|[[2013]]<ref>{{наведени вести|url=http://www.strugapoetryevenings.com/ko-un-is-the-winner-of-the-golden-wreath-2014/|title=Ко Ун е добитник на „Златниот венец“ за 2014 година|date=21 февруари 2014|publisher=Струшки вечери на поезијата|accessdate=21 февруари 2014}}</ref>
|[[Ко Ун]]
|[[{{знаме|Јужна Кореја]]}}
|}