Разлика помеѓу преработките на „Џон Доуленд“

Додадени 9 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
За неговиот ран живот многу малку се знае, но се мисли дека е роден во [[Лондон]] или можеби во [[Даблин]]. Се знае дека отишол во Париз во [[1580]] каде бил во служба на амбасадорот на францускиот двор. Доуленд тогаш станал [[римокатолицизам|римокатолик]], што тој сметал дека го довело до недобивањето на фукнција на [[протестантизам|протестантскиот]] двор на [[Елизабета I]]. Меѓутоа, тој никому не му имал кажано за својата вероисповест. Наместо таму, тој работел на дворот на [[Кристијан IV]] во [[Данска]]. Доуленд се вратил во [[Англија]] во [[1606]] и во [[1612]] г. се вработил како еден од лејтистите на англискиот крал [[Јаков I (Англија)|Јаков I]]. Починал во [[Лондон]].
 
Најголемиот дел од Доулендовата музика е за неговиот сопствен инструмент, лејтата. Тука се вбројуваат неколку книги со музика за соло лејта, [[лејтска песна|лејтски песни]] (за еден глас и лејта), делумни песни со придружба на лејта и неколку дела за конзорциум од [[ножна виола]] и лејта. Неговото најпознато дела е лејтската песна „Течете, солзи мои“ (''Flow My Teares''), чиј прв стих оди вака:.
 
Подоцна Доуленд го компонира неговото најпознато инструментално дело, „Солзи“ (''Lachrimae'' или ''Seaven Teares Figured in Seaven Passionate Pavans''), збирка од седум за пет ножни виоли (да гамба) и лејта, секоја од нив базирана на „Течете, солзи мои“. Во своето време ова станало едно од најпознатите конзорциумски дела. Неговата [[павана]], „Древни солзи“ („Lachrymae antiquae“) исто така била меѓу големите хитови на XVII век.
 
Доулендовата музика често се подликува со [[меланхолија]] која била модерна во музиката во тоа време. Тој има компонирано едно конзорциумско дело со наслов ''Semper Dowland, semper dolens'' („Секогаш Доуленд, секогаш тажен“), кој накратко го опишува духот на речиси целиот негов опус.
 
Доулендовата песна, „Дојди длабок соне, лик на вистинска смрт“ (''Come Heavy Sleepe, the Image of True Death''), служела како инспирација за „[[Ноктурно]] по Џон Доуленд за гитара“ на [[Бенџамин Бритен]] (''Nocturnal after John Dowland for guitar''), компонирано во 1964 за гитаристот [[Џулијан Брим]]. Ова дело се состои од осум варијации, сите врз база на таа песна или придружбата за лејта, конечно завршувајќи со гитарска изведба на самата песна.
 
== Снимки ==
{{multi-listen start}}
{{multi-listen item|filename=Dowland-The Earl of Essex Galliard.ogg|title=„Галијарда на Ерлот од Екекс“ (''The Earl of Essex Galliard'')|description=инструментална за лејта|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen item|filename=Dowland-The Frog Galliard.ogg|title=„Жабја галијарда“ (''The Frog Galliard'')|description=инструментална за лејта|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen item|filename=John Dowland-Can She Excuse.ogg|title=„Може ли таа да ми прости“ (''Can She Excuse'')|description=конзорт со пеење|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen end}}
 
== Стихови на „Течете, солзи мои“ ==
{{col-begin}}
{{col-2}}
:''Да живеам во заборав јас.''<ref>Препеал: [[Корисник:Bjankuloski06|Б. Јанкулоски]]</ref>
{{col-end}}
 
Подоцна Доуленд го компонира неговото најпознато инструментално дело, „Солзи“ (''Lachrimae'' или ''Seaven Teares Figured in Seaven Passionate Pavans''), збирка од седум за пет ножни виоли (да гамба) и лејта, секоја од нив базирана на „Течете, солзи мои“. Во своето време ова станало едно од најпознатите конзорциумски дела. Неговата [[павана]], „Древни солзи“ („Lachrymae antiquae“) исто така била меѓу големите хитови на XVII век.
 
Доулендовата музика често се подликува со [[меланхолија]] која била модерна во музиката во тоа време. Тој има компонирано едно конзорциумско дело со наслов ''Semper Dowland, semper dolens'' („Секогаш Доуленд, секогаш тажен“), кој накратко го опишува духот на речиси целиот негов опус.
 
Доулендовата песна, „Дојди длабок соне, лик на вистинска смрт“ (''Come Heavy Sleepe, the Image of True Death''), служела како инспирација за „[[Ноктурно]] по Џон Доуленд за гитара“ на [[Бенџамин Бритен]] (''Nocturnal after John Dowland for guitar''), компонирано во 1964 за гитаристот [[Џулијан Брим]]. Ова дело се состои од осум варијации, сите врз база на таа песна или придружбата за лејта, конечно завршувајќи со гитарска изведба на самата песна.
 
== Снимки ==
 
{{multi-listen start}}
{{multi-listen item|filename=Dowland-The Earl of Essex Galliard.ogg|title=„Галијарда на Ерлот од Екекс“ (''The Earl of Essex Galliard'')|description=инструментална за лејта|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen item|filename=Dowland-The Frog Galliard.ogg|title=„Жабја галијарда“ (''The Frog Galliard'')|description=инструментална за лејта|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen item|filename=John Dowland-Can She Excuse.ogg|title=„Може ли таа да ми прости“ (''Can She Excuse'')|description=конзорт со пеење|format=[[Ogg]]}}
{{multi-listen end}}
 
== Белешки ==
{{наводи}}
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
* [[Конзорт]]
* [[Галијарда]]