Разлика помеѓу преработките на „Кардиналност“

Додадени 18 бајти ,  пред 7 години
с
 
=== Трет случај: | ''A'' | > | ''B'' | ===
:''A'' hasима кардиналност strictlyстрого greaterпоголема thanод кардиналноста ofна ''B'' ако постои инјективна функција, но не и бијективна, од ''B'' во ''A''.
 
:На пример, множеството '''R''' на сите [[реален број|реални броеви]] има кардиналност строго поголема од кардиналноста на множеството '''N''' на сите [[природен број|природни броеви]], бидејќи вклучувачкото пресликување ''i'' : '''N''' → '''R''' е инјективно, но може да се покаже дека не постои бијективна функција од '''N''' во '''R'''.