Разлика помеѓу преработките на „Кардиналност“

Додадени 173 бајти ,  пред 7 години
с
Релацијата на еднаква кардиналност се нарекува [[рамнобројност]], па така претставува [[релација на еквиваленција]] на [[класа (математика)|класата]] на сите множества. Така, класата на еквивалентност на множеството ''A'' со ваква релација се состои од сите тие множества што имаат иста кардиналност како ''A''. Постојат два начина да се дефинира „кардиналност на множеството“:
 
#Кардиналностакардиналноста ofна aедно setмножество ''A'' isсењ definedдефинира asкако itsнеговата equivalenceкласа classна еквивалентност при under рамнобројност.
#Aза representativeсекоја setкласа isна designatedеквивалентност forсе eachзадава equivalenceпретставително classмножество. TheНајчест mostизбор commonе choice is the првичниотпрвиот реден број од таа класа. This isОва usuallyобично takenсе asзема theкако definitionдефиниција ofза [[кардинален број]] inво [[теорија на множествата|аксиоматската теорија на множествата]].
 
Кардиналностите of the [[бесконечно множество|бесконечни множества]] are denoted