Дмитриј Иванович Менделеев: Разлика помеѓу преработките

На некои места е преправено од Дмитриј во Димитриј.
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(На некои места е преправено од Дмитриј во Димитриј.)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Infobox scientist
|name = ДмитријДимитриј Менделеев
|image = DIMendeleevCab.jpg
|caption = ДмитријДимитриј Менделеев во 1897
|birth_date = {{birth date|1834|2|8|df=yes}}
|birth_place = Тоболск, [[Руска империја]]
|signature =
}}
'''ДмитријДимитриј Иванович Менделеев''' ([[Тоболск - Сибир]], {{роден на|8|февруари|1834}} - [[Петроград]], {{починал на|2|февруари|1907}}) — руски [[хемичар]], еден од најпознатите научници од оваа област. Тој е создавач на [[Периоден систем|Периодниот систем]] на хемиските елементи. Покрај со хемијата, тој се занимавал и со истражувања од областа на [[Економија|економијата]].
 
== Живот ==
До [[19 век]], хемијата напредувала бавно, хемичарите работеле во изолација, откритијата тешко се пробивале до нивните колеги, така што бавно се воспоставувале конвенции дури и за обележување на елементите и на нивните хемиски споеви. Хемичарите користеле хаотично множество од најразновидни симболи и скратеници. Швеѓанецот [[Јенс Јакоб Берзелиус]] ([[1779]]-[[1848]]) внел малку ред кога ја вовел практиката елементите да се нарекуваат според нивните грчки или латински имиња и да се одбележуваат со првите букви од тие имиња: Fe за ferrum ([[железо]]), Ag за argentum ([[сребро]]) или Au за aurum ([[злато]]).
 
Но, безредието останало до втората половина на 19 век, кога на Универзитетот во Санкт Петербург се појавил чудниот професор со уште почуден изглед и карактер со име ДмитријДимитриј Иванович Менделеев. Претходно, англискиот хемичар-аматер Џон Њулендс забележал дека кога елементите ќе се наредат по нивната атомска тежина (методот за одредување тежина го открил Авогадро, оттаму константата за пресметување се нарекува Авогадров број) одредени слични својства се повторуваат кај секој осми елемент. Иако теоријата била несовршена и непрецизна, Њуленд побрзал и ја прогласил за Закон за октавите, правејќи аналогија со тоновите на клавијатурата кај пијаното.
 
Менделеев бил попрецизен, три години подоцна и независно од Њулендс ќе тргне од истата премиса дека својствата кај елементите периодично се повторуваат и ќе ги смести во групи по седум члена. Одеднаш се создал ред и секој елемент си го нашол своето место во табелата наречена Периодичниот систем за која велат дека била инспирирана од играта со карти наречена „пасијанс“, во која картите се редат хоризонтално по боја, а вертикално по големина. Наредени на сличен начин, во хоризонтални редови наречени периоди (каде што расте бројот на протони на секој нареден елемент) во вертикални колони наречени групи, сличните својства на елементите станале видливи. На пример, бакарот, среброто, златото добија место еден над друг поради истите хемиските афинитети на овие благородни метали, а хелиумот, неонот, аргонот биле еден над друг во крајната десна колона како гасови.
Анонимен корисник