Разлика помеѓу преработките на „Илири“

Одземени 744 бајти ,  пред 6 години
с (Отстрането уредувањето на 62.162.124.161 (разговор), вратено на последната верзија на 89.205.15.53)
Најстарото кралство на Илирите било создадено кон крајот на петтиот век пред н.е., на источното крајбрежје на Јадранското Море. Тоа била моќна држава на чело со кралот Грабос. Освен Грабос, познат владетел на оваа илирска држава бил и кралот Бардилис, современик на македонскиот крал Филип II. Тој војувал успешно против македонското кралство, но на крајот бил поразен од Филип II. За време на неговиот наследник, кралот Грабос II, кралството почнало да слабее.
 
== Ардијанското Кралство ==
=== Кралството на Ардиеите ===
Со распаѓањето на родовско-племенското општествено уредување, во III век п.н.е. било формирано и Ардијанското Кралство, на чело со првиот крал Агрон. Тоа се простирало во делот на денешното Црногорско Приморје, со центар во Бока Которска.
Најпозната држава на Илирите е кралството на Ардиеите. Тоа било создадено во третиот век пред н.е., под водство на племето Ардиеи. Кралот на Ардиеите Агрон успеал да обедини повеќе сродни илирски племиња и да создаде голема и силна држава, со престолнина во градот Скадар.
 
Кралот Агрон располагал со силна флота и копнена војска. Во негово време избувнала голема војна против Римјаните. Агрон успешно војувал против Римјаните и Хелените. Со своите лесни и брзи бродови, тој ги напаѓал римските и хеленските трговски бродови и колонии на Јадранското и Јонското Море. Илирите ги напаѓале и населбите на копното. Ги задржувале за себе земјоделските производи и добитокот, а се населувале и во неутврдените села. По смртта на кралот Агрон, на чело на кралството застанала неговата жена, кралицата Теута. Таа успеала уште повеќе да ја зајакне државата и да ги прошири нејзините граници.
Кралот Агрон подоцна го проширил кралството и во јужна Херцеговина до долниот тек на реката Неретва. Исто така, кон неговата држава приклучил и територии на југ, потчинувајќи некои од тамошните илирски племиња.
Судирите на море продолжиле и уште повеќе се засилиле. Затоа, Римјаните морале да испратат војска против Илирите. Во борбата со Римјаните кралицата Теута била поразена. Таа морала да ја признае римската власт, да им отстапи дел од своите територии и да им плаќа данок на Римјаните. Освен кралството на Теута, мошне силно било и кралството на Дарданците. Тоа било соперник на Теута и остар противник на македонското кралство.
 
Освен тоа, кралот Агрон соѕдал моќна флота. Тој презел поход и во јужна Илирија потчинувајќи ги Лабеатите со центар во Скадар. За кратко време јадранските острови на територијата на денешна Албанија до реката Вјоса.
 
По смртта на кралот Агрон власта ја наследила неговата жена Теута. Таа настојувала да ја зацврсти власта и создала уште помоќна флота на Јадранското Море. Меѓутоа, наскоро се нашла пред опасноста од својувањата на римската држава.
 
==Култура на Илирите==
5

уредувања