Разлика помеѓу преработките на „Галилео Галилеј“

с
*1609г. Дознава за стаклото што зголемува што го направил Ханс Липерсхеј, а потоа прави свој телескоп, го усовршува и го продава на војската.
*1610г. Ги набљудува [[Месечината]] и [[Јупитер]] и ги открива неговите четири сателити. Ги објавува резултатите во Ѕвезден гласник( Siderus nuncius).
*1611г. Заминува во [[Рим]] за да им ги покаже сателитите на [[Јупитер]] на језуитите и станува член на Accademia dei Lincei. На почесната вечера, грчкиот математичар го смислува името „ [[телескоп]]“ за инструментот на Галилеј.
*1614г. Неговите ставови за движењето на [[Земјата]] во вселената во чиј центар е [[Сонцето]], отец Томазо Качини ги дочекува како опасни и еретички.
*1623г. Ја објавува првата книга Истражувач.
457

уредувања