Меѓународна организација за цивилно воздухопловство: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
с (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:Q125761)
Нема опис на уредувањето
{{Infobox UN
| name = Меѓународна организација за цивилно воздухопловство<br />المنظمة الدولية للطيران المدني{{ar icon}}<br />国际民航组织 {{zh icon}}<br />
Organisation de l'aviation civile internationale {{fr icon}}<br />Международная организация гражданской авиации {{ru icon}}<br />Organización de Aviación Civil Internacional {{es icon}}
| image = Flag of ICAO.svg
| image size = 150px
| caption = Знамето на ИЦАО
| type = Агенција на [[ООН]]
| acronyms = ICAO <br /> OACI <br /> ИКАО <br /> إيكاو <br /> OPSI
| head = {{flagicon|DZA}}Рајмонд Dr. [[Taïeb Chérif]]Бенџамин
| status = активна
| established = 4 април 1947<ref name="www2.icao.int">[http://www2.icao.int/en/tcb/Pages/history.aspx icao.int Историја на Меѓународната организација за цивилно воздухопловство]</ref>
| established = април [[1947 in aviation|1947]]
| website = [{{URL|http://www.icao.int www.icao.int]/}}
| headquarters = {{flagicon|CAN}}[[Монтреал]], [[MontrealКвебек]], [[CanadaКанада]]
| parent =
| subsidiaries =
| footnotes =
}}
'''Меѓународната организација за цивилно воздухопловство''' – '''ИЦАО''' ( на англиски: [[International Civil Aviation Organization]]- [[ICAO]] ), е специјализирана агенција на [[Обединетите нации]], која ги востановува принципите и техниките во меѓународното воздухопловство и меѓународниот аеротранспорт со цел да обезбеди безбеден, ефикасен и уреден развој на воздухопловството. Седиштето на ИЦАО се наоѓа во [[Монтреал]], [[Канада]].
Советот на ИЦАО усвојува стандарди и практики коишто се однесуваат на воздухопловството, спречување на незаконски попречувања и олеснување на процедури за преминување на граница за меѓународното цивилно воздухопловство. Освен тоа, ИЦАО ги дефинира протоколите во случај на воздушни несреќи и истраги, како и безбеден превоз на надлежните власти во земјите потписнички на Конференција за меѓународно цивилно воздухопловство, попозната како [[Чикашка конференција]].
ИЦАО не треба да се меша со Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт-ИАТА ( [[IATA]] ), меѓународна индустриска група на авиокомпании исто така со седиште во Монтреал.
 
'''МеѓународнатаМеѓународна организација за цивилно воздухопловство''' ('''ИЦАОИКАО'''; ( на англиски: [[{{lang-en|International Civil Aviation Organization]]- [[ICAO]] }}), е специјализирана агенција на [[Обединетите нации]], која ги востановува принципите и техниките во меѓународното воздухопловство и меѓународниот аеротранспорт со цел да обезбеди безбеден, ефикасен и уреден развој на воздухопловството. Седиштето на ИЦАОИКАО се наоѓа во [[Монтреал]], [[Канада]].
== Статут на ИЦАО ==
Деветото издание на Конференцијата за меѓународно цивилно воздухопловство ги содржи промените од 1948 г. па се до 2006 г. Сегашното издание на Конференцијата е познато како статут и е именувано како ICAO Doc 7300/9.
Конференцијата има 18 анекси. Овие анекси се наоѓаат во делот именуван како Конференција за меѓународно цивилно воздухопловство.
 
Советот на ИЦАОИКАО усвојува стандарди и практики коишто се однесуваат на воздухопловството, спречување на незаконски попречувања и олеснување на процедури за преминување на граница за меѓународното цивилно воздухопловство. Освен тоа, ИЦАОИКАО ги дефинира протоколите во случај на воздушни несреќи и истраги, како и безбеден превоз на надлежните власти во земјите потписнички на Конференција за меѓународно цивилно воздухопловство, попозната како [[Чикашка конференција]]. ИКАО не треба да се меша со [[Меѓународна асоцијација за воздушен транспорт|Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт]] (ИАТА), меѓународна индустриска група на авиокомпании исто така со седиште во Монтреал.
== Стандарди на ИЦАО ==
 
== Статут на ИЦАОИКАО ==
ИЦАО исто така усогласува одредени функции кои се применуваат во воздухопловната индустрија, како што е на пр. Системот за аеронаутичко пренесување на пораки ( [[AMHS]] ), со што официјално станува и организација за стандарди.
 
ИЦАО исто така го дефинира и Меѓународниот стандард за атмосфера ( познат и како Стандард за атмосфера на ИЦАО ), модел на стандардна варијација на притисокот, температурата, густината, вискозноста и апсолутната висина на Земјината атмосфера. Ова е корисно при бирање на инструменти и конструирање на авиони.<ref name="ICAO 1993">ICAO, ''[http://www.icao.int/cgi/goto_m.pl?isbn/index.html Manual of the ICAO Standard Atmosphere (extended to 80 kilometres (262 500 feet))]'', Doc 7488-CD, Third Edition, 1993, ISBN 92-9194-004-6</ref>
ДеветотоДеветтото издание на Конференцијата за меѓународно цивилно воздухопловство ги содржи промените од 1948 г. па се до 2006 г. Сегашното издание на Конференцијата е познато како статут и е именувано како ''ICAO Doc 7300/9''. Конференцијата има 18 анекси. Овие анекси се наоѓаат во делот именуван како Конференција за меѓународно цивилно воздухопловство.
ИЦАО стандардизира и пасоши на база на автоматско читање ( [[machine-readable]] ) во целиот свет.<ref name="ICAO MRTD">{{цитирана веб страница | title = Machine Readable Travel Documents (MRTD) | author = International Civil Aviation Organization | authorlink = International Civil Aviation Organization
 
| work = ICAO MRTD website | url = http://mrtd.icao.int| accessdate = 2007-09-10 }} This website aggregates a number of ICAO documents and conference announcements related to MRTDs.</ref> На овој начин, се овозможува побрзо обработување на податоците и се избегнува процедурата на нивно рачно внесување во компјутер. ИЦАО објавува патни исправи на база на автоматско читање ( Machine Readable ) – [[Doc 9303]]. <ref name="ICAO 2006">{{Citation
== Стандарди на ИЦАОИКАО ==
 
ИЦАОИКАО исто така усогласува одредени функции кои се применуваат во воздухопловната индустрија, како што е на пр. Системот за аеронаутичко пренесување на пораки ( [[''AMHS]] ''), со што официјално станува и организација за стандарди.
 
ИЦАОИКАО исто така го дефинира и Меѓународниот стандард за атмосфера ( познат и како Стандард за атмосфера на ИЦАО ИКАО), модел на стандардна варијација на притисокот, температурата, густината, вискозноста и апсолутната висина на Земјината атмосфера. Ова е корисно при бирање на инструменти и конструирање на авиони.<ref name="ICAO 1993">ICAO, ''[http://www.icao.int/cgi/goto_m.pl?isbn/index.html Manual of the ICAO Standard Atmosphere (extended to 80 kilometres (262 500 feet))]'', Doc 7488-CD, Third Edition, 1993, ISBN 92-9194-004-6</ref> ИКАО стандардизира и пасоши на база на автоматско читање во целиот свет.<ref name="ICAO MRTD">{{нмс|title=Machine Readable Travel Documents (MRTD)|author=International Civil Aviation Organization|work=ICAO MRTD website|url=http://mrtd.icao.int| accessdate = 2007-09-10}}</ref> На овој начин, се овозможува побрзо обработување на податоците и се избегнува процедурата на нивно рачно внесување во компјутер. ИКАО објавува патни исправи на база на автоматско читање.<ref name="ICAO 2006">{{Citation
| author = International Civil Aviation Organization
| author-link = International Civil Aviation Organization
| accessdate = 2007-09-10 }}</ref> Како најнов стандард е оној за биометричките пасоши. Тие функционираат на база на микрочип на кој се сместени основните податоци на патниците.
== Кодови на ИЦАОИКАО ==
 
ИЦАОИКАО и ИАТА во развојот на стандардните спецификации и процедури доделуваат и посебни кодови кои се користат во разни видови на комуникација на пр. комуникација воздух- земја, воздухопловната телефонија итн. ИЦАО има изработено посебни кодови за аеродроми и авиокомпании. За аеродромите ИЦАО користи кодови со 4 букви, а за авиокомпаниите кодови со 3 букви. Во [[САД]] кодовите на ИЦАО се слични со кодовите на ИАТА, со префикс „ К ” – ''LAX'' е всушност ''KLAX''. Во [[Канада]], префиксот „ C ” се додава на кодот на ИАТА за да се добие кодот на ИЦАО- на пр. ''YEG'' e ''CYEG''. Во останатиот дел од светот кодовите на ИАТА и на ИЦАО се сосема различни, на пр. меѓународниот аеродром Париз- Шарл де Гол ( [[Charles de Gaulle International Airport]] ) има ИЦАО код- ''LFPG'', a ИАТА код- ''CDG''.
ИЦАО исто така издава и алфанумерични кодови кои содржат од 2 - 4 букви. Овие кодови се типични за плановите за летање.
== Региони и регионални канцеларии ==
[[Податотека:ICAO World Headquarters.jpg|thumb|right|Седиште на ИЦАО, [[Монтреал]], [[Канада]]]]
 
[[Податотека:ICAO World Headquarters.jpg|thumbмини|rightдесно|СедиштеСедиштето на ИЦАОИКАО, [[Монтреал]], [[Канада]]]]
ИЦАО има седум регионални канцеларии кои опслужуваат девет региони:
 
ИЦАОИКАО има седум регионални канцеларии кои опслужуваат девет региони:
 
:1. Азија и Пацифик, [[Бангок]], [[Тајланд]]
:3. Западна и Централна Африка, [[Дакар]], [[Сенегал]]
:4. Јужна Америка, [[Лима]], [[Перу]]
:5. Северна Америка, Централна Америка и Карипските острови, [[Мексико Сити(град)|Мексико]], [[Мексико]]
:6. Источна и Јужна Африка, [[Најроби]], [[Кенија]]
:7. Европа и Северен Атлантик, [[Париз]], [[Франција]]
 
== Раководство на ИЦАОИКАО ==
=== ЛистаСписок на Генерални секретари ===
 
* [[Алберт Ропер]] ( [[Франција]] ) ( 1944- 1951г. )
* [[Карл Лунгберг]] ( [[Шведска]] ) ( 1952- 1959г. )
* [[Роналд Мекалистер Мекдонел]] ( [[Канада]] ) ( 1959- 1964г. )
* [[Бернардус Тајлмен Твајт]] ( [[Холандија]] ) ( 1964- 1970г. )
* [[Асад Котејт]] ( [[ЛебанонЛибан]] ) ( 1970- 1976г. )
* [[Ивс Ламберт]] ( [[Франција]] ) ( 1976- 1988г. )
* [[Шивиндер Синг Сиду]] ( [[Индија]] ) ( 1988- 1991г. )
* [[Филип Рошат]] ( [[Швајцарија]] ) ( 1991- 1997г. )
* [[Ренато Клаудио Коста Переира]] ( [[Бразил]] ) ( 1997- 2003г. )
* [[Таеб Шериф]] ( [[АлгеријаАлжир]] ) ( 2003- 2009)
* Рајмонд Бенџамин ([[Франција]]) (2009–денес)
 
=== ЛистаСписок на претседателите на Советот ===
 
* [[Едвард Пирсон Варнер]] ( [[САД]] ) ( 1947- 1957г. 1957)
* [[Валтер Бинаги]] ( [[Аргентина]] ) ( 1957- 1976г. 1976)
* [[Асад Котејт]] ( [[ЛебанонЛибан]] ) ( 1976- 2006г. 2006)
* [[Роберто Кобех Гонзалес]]Гонзалез ( [[Мексико]] ) ( 2006- 2006–2013)
* Олумујува Бенард Алиу ([[Нигерија]]) (2013-денес)
 
== Види исто така ==
{{UN portal}}
* [[Air safety]]
* [[Aircraft registration]]
* [[Airline codes]] (includes ICAO codes)
* [[Flight planning]]
* [[ICAO airport code]]
* [[NATO phonetic alphabet|ICAO phonetic alphabet]]
* [[Kenneth Beaumont]]
 
== Наводи ==
{{наводи}}
<references/>
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.icao.int/icaonet/dcs/7300.html Конвенција за меѓуродното цивилно воздухопловство]
* [http://www.icao.int Официјална страница]
* [http://www.icao.int/anb/aig/taxonomy/r4cdlocationindicatorsbystate.pdf ICAOАвионски airportкодови codesпо worldwide, by countryземја]
 
* [http://www.icao.int/icaonet/dcs/7300.html Convention on International Civil Aviation (Doc 7300)]
* [http://www.icao.int International Civil Aviation Organization website]
* [http://www.icao.int/anb/aig/taxonomy/r4cdlocationindicatorsbystate.pdf ICAO airport codes worldwide, by country]
* [http://www.icao.int/anb/ais/8643/MnfctrerList.cfm ICAO aircraft manufacturer codes]
* [http://www.icao.int/cgi/goto_m.pl?/cgi/statesDB4.pl?en List of ICAO contracting states]
* [http://www.icao.int/cgi/goto_m.pl?icao/en/pub/memo.pdf ICAO brief memo]
 
{{Обединети нации}}
{{commercial aviation}}
{{coord|45|30|1|N|73|33|51|W|region:CA|display=title}}
 
[[Категорија:AviationОбединети authoritiesНации]]
[[Категорија:Civil aviation authorities]]
[[Категорија:Civil aviation]]
[[Категорија:Organizations based in Montreal]]
[[Категорија:International organizations]]
[[Категорија:International air transport]]
[[Категорија:International Civil Aviation Organization| ]]