Акцент во македонскиот јазик: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Отстрането уредувањето на 188.44.23.19 (разговор), вратено на последната верзија на Kolega2357)
сНема опис на уредувањето
 
==Акцентски целости==
[[Акцентска целост|Акцентските целости]] се два или повеќе зборови подведени под заеднички акцент. Местото на акцентот во акцентската целост се определува според општото правило за македонскиот акцент{{ref|Opsta}}, односно третиот слог од крајот на зборот или на некој друг во зависност од должината на зборот/ целината. Акцентската целост најчесто е составена од{{ref|Opsta}}:
# два збора со сопствен акцент кои во акцентската целост претставуваат еден поим (пр. ''кисело млеко'');
#збор кој има сопствен акцент и клитика (пр. ''братучед ми'').