Разлика помеѓу преработките на „Енергија“

Додадени 185 бајти ,  пред 6 години
Енергијата претставува [[способност]] на телото да врши [[работа]]. Енергијата ја покажува [[состојбата на телото]].Енергијата се мери со иста единица (џул) како и работата.
**''Еден џул'' е [[работа]] што ја извршува сила од 1N на растојание од 1m
==Видови енергија==
Сверлосна енергија
Топлинска енергија
Потенцијална енергија
Кинетичка енергија
Нуклеарна енергија
Механичка енергија
 
== Енергија и енергенси ==
Анонимен корисник