Разлика помеѓу преработките на „Историја на ацтечкиот јазик“

с
{{Main|Шпанска колонизација на Мексико}}
[[File:Aztec empire 1519-mk.svg|thumb|right|200px|Ацтечката Империја за време на шпанската колонизација во 1519 година.]]
[[File:The Florentine Codex- Aztec Calendar.jpg.tiftiff|thumb|right|200px|Дел од Флорентиновиот кодекс. На сликата е прикажан ацтечкиот календар.]]
Со доаѓањето на [[Шпанци]]те и [[шпанското освојување на Мексико]] во 1519 година, наватлскиот јазик не бил повеќе доминантен регионален јазик. Сепал, поради шпанското сојузништво со наватлските говорници од [[Тлшкала]] и со Ацтеците, наватлскиот јазик продолжил да се проширува низ Мезоамерика во декадите по падот на Ацтечката Империја. Во меѓувреме, шпанските освојувачи, заедно со наватлски војници, продолжиле со своите експедиции кон југ и север сè со цел да се освојат нови територии во име на шпанската круна. Језиутските мисии во северно Мексико и јигозападните САД, често вклучувале наватлски војници кои биле користени за заштита.<ref>Jackson 2000:page#</ref> На пример, околу 14 години по основањето на градот [[Салтилјо (Коауила)|Салтилјо]], кој бил основан во 1577 година, тлашкалтечка заедница била основана во околното село [[Сан Естебан де Нуева Тлшкала]] за да се обработува земјата и за да помогне на колонизаторите.<ref>{{cite encyclopedia |year=2005 |title=Saltillo, Coahuila |encyclopedia=Enciclopedia de los Municipios de México |url=http://www.e-local.gob.mx/work/templates/enciclo/coahuila/mpios/05030a.htm |author=INAFED (Instituto Nacional para el Federalismo y el Desarrollo Municipal) |publisher=[[INAFED]], [[Secretaría de Gobernación]] |edition=online version at E-Local |accessdate=2008-03-28}} {{es icon}}. The Tlaxcaltec community remained legally separate until the 19th century.</ref> Што се однесува за освојувањето на современата [[Централна Америка]], [[Педро де Алвардо]] ја освоил [[Гватемала]] со помош на десетици илјади тлашкалтечки сојузници, кои потоа се населиле надвор од современиот град [[Антигва Гватемала]]. Слични ситуации се случиле во [[Ел Салвадор]] и [[Хондурас]], каде се населиле Ацтеци и новите имиња на градовите биле од наватлско потекло. Така на пример, во Хондурас има населби со имиња како што се ''Мешикапа'', а во Ел Салвадор ''Мехиканос''.
 
29

уредувања