Разлика помеѓу преработките на „Комптонов ефект“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Заемодејство светлина-материја}}
'''Комптонов ефект''' — појава на нееластично [[расејување (физика)|расејување]] на [[фотон]]и од слободна [[електричен набој|наелектризирана]] честичка, обично [[електрон]]. Покрај [[фотоелектричен ефект|фотоелектричниот ефект]] при кој [[гама-квант]]от ја предава целата своја [[енергија]] на атомот и престанува да постои, интеракцијата на гама зрачењето со средината низ којашто минува може да доведе до [[расејување]] на гама-квантовите.<ref>{{cite journal|title=[[Нуклеарна Физика]], [[Смилја Конеска]], [[Доне Гершановски]] |year=1998|journal= [[Природно математички факултет]] [[Институт за физика]] стр.150-154}}</ref> Постојат два вида на расејување:
 
* без промена на [[бранова должина]] и
* со промена на бранова должина