Разлика помеѓу преработките на „Фински јазик“

Додадени 1.278 бајти ,  пред 7 години
==Статус==
Финскиот јазик е еден од двата официјални јазика во [[Финска]], другиот е шведскиот. Според податоците од 2010 година, само 5,42% од населението на Финска зборува шведски.<ref name=lang_stats>{{cite web|author=Statistics Finland |url=http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto_en.html |title=Tilastokeskus&nbsp;– Population |publisher=Stat.fi |date= |accessdate=2011-12-17}}</ref>) Финскиот е еден од официјалните јазици на [[Европска Унија|Европската Унија]] и има официјален статус на малцински јазик во [[Шведска]].
 
==Дијалекти==
* '''западни'''
**југозападни
***основни југозападни
**** северни
**** јужни
***средни југозападни
****пориски
****ала-сатакунтански
****турку
****сомеро
****западноусимански
**тавастијански
***иле-сатакунтански
***тавастијански
***јужнотавастијански
***југоисточни тавастијански
****хололански
****порвоански
****литиски
**јужноботниски
**средни и северни ботниски
***средноботниски
***северноботниски
**перепохјола
***торнио
***кеми
***кемијерви
***јеливара
***руија
*'''источни'''
**савонски
***северносавонски
***јужносавонски
***средни дијалекти
***источносавонски
***каину
***среднофински
***пеијене тавастија
***кеуру-евијерви
***савонски дијалекти од Вермланд
**југоистиочни
***основни југоисточни
***лемиски
***ингриски
 
==Примери==