Разлика помеѓу преработките на „Фински јазик“

Додадени 1.032 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
 
Финскиот јазик е член на [[Угро-Фински јазици|Угро-Финските јазици]] и е класифициран како [[аглутинативен јазик]]. Тој ги модифицира формите и на [[Именка|именките]] и на [[Придавка|придавките]] во зависност од нивната улога во [[реченица]]та. Има репутација дека е тежок за учење и разбирање. Ова е првенствено поради тоа дека има само неколку јазици блиску поврзани со него, така правејќи го речникот непознат.
 
==Класификација==
Финскиот е од групата на балтофински јазици од семејството на уралски јазици. Покрај финскиот, во оваа група е и естонскиот, како и неколку други мали балтички јазици. Финскиот покажува сродност со останатите уралски јазици:
 
*слична морфологија:
**наставки за падежи како што се за генетивот ''-n'', за партитивот ''-(t)a'' / ''-(t)ä'' ( ← уралски *''-ta''), за есивот ''-na'' / ''-nä''
**множина со ''-t'' and ''-i-''
**наставки за присвојност како што е за 1 лице еднина ''-ni'' ( ← уралски *''-mi''), 2 лице еднина ''-si'' ( ← уралски *''-ti'').
**бројни зборообразовни наставки
*сличен зборовен фонд
 
==Наводи==