Разлика помеѓу преработките на „Комптонов ефект“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Заемодејство светлина-материја}}
Покрај [[фотоелектричен ефект|фотоелектричниот ефект]] при кој [[гама квантот-квант]]от ја предава целата своја [[енергија]] на атомот и престанува да постои, интеракцијата на гама зрачењето со средината низ којашто минува може да доведе до [[расејување]] на гама квантите.<ref>{{cite journal|title=[[Нуклеарна Физика]], [[Смилја Конеска]], [[Доне Гершановски]] |year=1998|journal= [[Природно математички факултет]] [[Институт за физика]] стр.150-154}}</ref> Постојат два вида на расејување:
* без промена на бранова должина и
* со промена на бранова должина