Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
fixing dead links
с
с (fixing dead links)
4.02. - Во с. [[Мусомишта]] е спречен собир на [[ОМО Илинден-ДД]].04.05.во Благоевград се уапсени 12 припадници на ОМО Илинден.08.06.во Сандански се уапсени 25 лица од ОМО Илинден.Истиот ден во Петрич се уапсени други 6 лица од организацијата,а во Благоевград уште 11.
8.06. - Спречено е одржувањето на конгресот на ОМО Илинден закажан во [[Американски универзитет во Бугарија|Американскиот универзитет во Благоевград]]. На 10.06. 6 лица од истата група наново се уапсени во Благоевград,а други 30 лица се предупредувани дека ќе бидат уапсени.[http://www.bghelsinki.org/upload/resources/hr1996-bg.pdf] Обиди за избор на ново раководство на ОМО.
21.10. - Жалба на ОМО Илинден пред Европската комисија за правата на човекот во [http://web.archive.org/20061009182616/www.echr.coe.int/echr/ Стразбур].
 
* '''1997'''
31.07. ОМО Илинден одржува митинг на „[[Самуилова крепост (Ключ)|Самуилова крепост]]“,иако е забранет.Полицијата не го спречува,но ги слика сите учесници, а тројца,што биле прв пат на сличен настан се повикани во полициската станица и заплашувани.
12.09. - полицијата во Благоевград не дозволува активисти на ОМО Илинден да положат свежо цвеќе на паметникот на Гоце Делчев во градот. Полицајци одземаат четири од нивните знамиња и един постер, а подоцна и един венец со лента, демонстративно уништен на плоштадот. На Борис Павлов му е наложена парична казна. На враќање од Благоевград групата македонски активисти се нападнати от неидентифицирани лица при обид да поднесат цвеќа на един паметник во село Черниче. По нив се фрлани камења. Напаѓачите ги сокриле табличките на колата да не се гледаат.Се знае дека тоа е организирано од софијската ВМРО{{факт}}.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=348]
Бугарија три пати е осудена од Европскиот суд за човекови права во Стразбур.20.10. - на ОМО Илинден и Иванов против Бугарија и на ОМО Илинден - Пирин против Бугарија.[httphttps://archive.is/20120524211532/www.echr.coe.int/Eng/Press/2005/Oct/ChamberjudgmentsUMOIlinden&Ivanov-UMOIlindenPirin&OthersvBulgaria201005.htm]24.11. ЕСЧП - Иванов и други против Бугарија.[http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=2&portal=hbkm&action=html&highlight=omo%20%7C%20ilinden&sessionid=11793455&skin=hudoc-pr-en]
 
== Македонски борци и херои од Пиринска Македонија ==