Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Пет столба“

средување, поправање на граматички грешки
с (Бот Додава: bar:Wikipedia:Im Prinzip)
(средување, поправање на граматички грешки)
{{кратенка|ВП:ПЕТ|ВП:5|ВП:5С|ВП:СТОЛБОВИ}}
Сите [[Википедија|Википедиини]] [[Википедија:Правилаправила и насоки|официјални правилана и насоки[[Википедија]] се базираат на основните '''пет столбовистолба''' кои го одредуваат карактерот на Википедија:
 
#[[Слика:BluColumn.jpg|35п|лево]] '''[[Википедија:Што е Википедија|Википедија е енциклопедија]]''' која во себе вклучува елементи на општите енциклопедии, специјализираните енциклопедии и алманаси. [[Википедија:Што не е Википедија|Википедија '''не е''']] обична збирка на податоци. Таа не е колекција на [[Википедија:Не вметнувајте копии на основните извори|изворни документи]], ниту [[Википедија:Битност|тривијалности]], ниту [[wikt:|речник]], хајд парк, [[n:Главна страница|весник]], <!-- Wikipedia:Vanity page-->, ниту експеримент за анархија или демократија, ниту пак -{web}-веб директориум. Википедија исто така не е место за пласирање на лични мислења, искуства или аргументи &ndash; сите уредувачи мора да ја почитуваат политиката [[Википедија:Без оригинално истражување|без оригинално истражување]] и да тежнеат кон [[Википедија:Проверливост|точност]].
#[[Слика:GreenColumn.jpg|35п|лево]] '''[[Википедија:Неутрална гледна точка|Википедија има неутрална гледна точка]]''', што значи дека таа тежи кон создавање на статии кои не застапуваат поединечна гледна точка. Ова понекогаш бара претставување на повеќе гледни точки; точно претставување на секоја гледна точка; давање можност за претставување на секоја гледна точка, за да читателите имаат можност да разберат чија гледна точка се претставува; и непретставување на било која гледна точка како „вистина“ или „точна гледна точка“. Тоа подразбира наведување на [[Википедија:Проверливост|проверливи]], меродавни [[Википедија:Наведување на извори|извори]] секогаш кога тоа е можно, посебно во [[Википедија:Насоки за контроверзни статии|контроверзните статии]]. Кога ќе дојде до спор околу тоа која верзија е најнеутрална, прогласете примирје и маркирајте ја статијата дека нејзината неутралност е оспорена; деталите околу расправата водете ги на соодветната [[Википедија:Страница за разговор|страница за разговор]] и постапете според постапката за [[Википедија:Решавање на спорови|решавање на спорови]].
#[[Слика:YellowColumn.jpg|35п|лево]] '''[[Википедија:Текст на ГНУ Лиценцата за слободна документација|Википедија е слободна содржина]]''' која секој може да ја уредува. Сиот текст е достапен под т.н. [[ГНУ Лиценца за слободна документација|ГНУ Лиценца за слободна документација -{(GFDL)}-]] и може да се дистрибуира или поврзува во согласност со оваа лиценца. Имајте во предвид дека [[Википедија:Сопственост над статиите|статиите може секој да ги менува]] и дека никој не контролира ниту една статија; според тоа, се што првобитно ќе уредите може да биде немилосрдно уредувано и дистрибуирано по воља на заедницата. Не ги кршете [[Википедија:Авторски права|авторските права]] или делата кои се лиценцирани на начин кој не е во согласност со [[ГНУ Лиценца за слободна документација|-{GFDL}-ГЛСД лиценцата]].
#[[Слика:OrangeColumn.jpg|35п|лево]] '''[[Википедија:Вики етика|Википедија има правила на однесување]]''': Почитувајте ги другите [[ВП:КОРИСНИЦИ|Википедијанци]] дури и кога не се сложувате со нив. БидетеОстанете [[Википедија:ЉубезностЦивилност|љубезницивилни]]. Избегнувајте [[Википедија:Без лични напади|лични напади]] и претерани генерализирања. [[Википедија:Останете прибрани|Останете прибрани]] кога ќе дојде до вжештување на на атмосферата при уредувањето; избегнувајте [[Википедија:Најглупави уредувачки војни|глупави уредувачки војни]];, <!--Wikipedia:Lamestследете editго wars-->[[ВП:Правило <!--придржувајќиза сетри кон '''Правилотовраќања|правилото за три враќања'''.]] == 3RR НЕ ВАЖИ КАЈ НАС-->и имајте во предвид дека Википедија на [[Македонски јазик|македонски јазик]] има {{БРОЈСТАТИИ}} статии на кои може да работите или да расправате за нив. Постапувајте според начелото на добра вољаволја така дашто никогаш [[Википедија:Не нарушувајте ја Википедија за да докажете нешто|нема да ја нарушите Википедија за да докажете нешто]] <!--Wikipedia:Don't disrupt Wikipedia to illustrate a point--> и [[Википедија:Претпоставете ја добрата вољанамери|претпоставете ја добратадобра вољанамера]] кај останатите уредувачи. Бидете отворени, не бидете исклучиви и на сите посакајте им добредојде.
#[[Слика:RedColumn.jpg|35п|лево]] '''[[Википедија:Игнорирајте ги сите правила|Википедија нема цврсти правила]]''' освен овие пет општи принципи. [[Википедија:Бидете храбри|Бидете '''храбри''' при уредувањето, преместувањето и менувањето на статите]], затоа што задоволството во уредувањето се состои токму во тоа, иако треба да се тежнее кон совршенство, [[Википедија:Правила за уредување|совршенството не е неопходно]]. И не се грижете се дека нешто ќе уништите. Сите претходни верзии на статиите се чуваат, така да не постои начин ненамерно да иѝ наштетите на Википедија или неповратно да ја уништите нејзината содржина. Но имајте на ум дека што и да напишете овде, можеби ќе биде сочувано за секогаш.
 
==Види исто така==
* [[Википедија:Што не е Википедија]]
* [[Википедија:Што е Википедија]]
* [[Википедија:Поедноставени правила]]
* [[Википедија:Правила и насоки]]
* [[Википедија:Википедијанец (основени курс)]]
 
[[Категорија:Официјална политика на Википедија|{{СТРАНИЦА}}]]