Википедија:ППЃП 2013/2014-1: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{Список на проекти во рамките на „Википедија во вашето училиште“}}
|}
Проектот '''[[Википедија:ППЃП|ППЃП]]''' има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии на Википедија на македонски јазик од страна на учениците во [[СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп]], со цел работата на учениците подобро да се организираа и координира. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Проектот треба да опфати категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат учениците. Страницата на проектот и соодветните подстраници содржат основни правила кои би требало да помогнат воза насочување на работата на учениците.
 
Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете ги своите коментари на [[разговор за Википедија: ППЃП|страницата за разговор]] на овој проект, [[википедија:ППЃП#Регистрирани членови|станете активен член]] на проектниот тим или едноставно дадете свој придонес во уредувањето на статиите.
 
{{ППЃП Навигација}}
 
 
== Пријавени членови ==
# [[Неконтролирана дефекација (енкопреза)]]
|-
|valign=top| 5. ||valign=top| [[Корисник:EleninvikiФилип Петрески|ВикиФилип ЕленинскаПетрески]]||
|-
|valign=top| 6. ||valign=top| [[Корисник:Кадинска Марија |Марија Кадинска]]||
|-
|valign=top| 7. ||valign=top| [[Корисник:DavidJovanoski|Давид Јованоски]]||
|-
|valign=top| 8. ||valign=top| [[Корисник:Котеска Надица|Надица Котеска]]||
|-
|valign=top| 9. ||valign=top| [[Корисник:Филип Петрески|Филип Петрески]]||
# [[Хочкин лимфом]]
# [[Мотиви]]
|-
|valign=top| 106. ||valign=top| [[Корисник:BlagojceTamara PetreskiIlioska|БлагојчеТамара ПетрескиИлиоска]]||
|-
|valign=top| 11. ||valign=top| [[Корисник:Tamara Ilioska|Тамара Илиоска]]||
# [[Франциско Гоја]]
|-
|valign=top| 127. ||valign=top| [[Корисник:Ivona RzanikoskaMileNikoloski|ИвонаМиле РжаникоскаНиколоски]]||
|-
|valign=top| 13. ||valign=top| [[Корисник:natalija.relovska|Наталија Реловска]]||
|-
|valign=top| 14. ||valign=top| [[Корисник:MileNikoloski|Миле Николоски]]||
# [[Фотограф]]
|-
|valign=top| 158. ||valign=top| [[Корисник:kalinasimjanoskaMarionaneski|КалинаМарио СимјаноскаНанески]]||
|-
|valign=top| 16. ||valign=top| [[Корисник:Gorde pp|Гордана Заркоска]]||
|-
|valign=top| 17. ||valign=top| [[Корисник:Filip Jovanoski |Филип Јованоски]]||
|-
|valign=top| 18. ||valign=top| [[Корисник:Bobanshafkuloski |Бобан Шафкулоски]]||
|-
|valign=top| 19. ||valign=top| [[Корисник:Marijajordanoska |Марија Јорданоска]]||
|-
|valign=top| 20. ||valign=top| [[Корисник:Filip Mitkoski |Филип Миткоски]]||
|-
|valign=top| 21. ||valign=top| [[Корисник:Hristijan Vojneski|Христијан Војнески]]||
|-
|valign=top| 22. ||valign=top| [[Корисник:Filip Cakoski|Филип Цакоски]]||
|-
|valign=top| 23. ||valign=top| [[Корисник:Marionaneski|Марио Нанески]]||
# [[Слепоочна коска]]
# [[Респираторни притисоци]]
# [[Крв]]
|-
|valign=top| 249. ||valign=top| [[Корисник:Saradoleska|Сара Долеска]]||
# [[Крвни капилари]]
# [[Слепоочна коска]]
# [[Чеканче]]
|-
|valign=top| 2510. ||valign=top| [[Корисник:aleksandarpapuckoskimacushkaaa|АлександарМарија ПапучкоскиСекоска]]||
|-
|valign=top| 26. ||valign=top| [[Корисник:macushkaaa|Марија Секоска]]||
# [[Бесполово размножување]]
# [[Генска експресија]]
|-
|valign=top| 2711. ||valign=top| [[Корисник:danoskasara|Сара Даноска]]||
#[[Скелет на шаката]]
#[[Енергија]]
#[[Валентност]]
|-
|valign=top| 2812. ||valign=top| [[Корисник:Andreatrpanoska|Андреа Трпаноска]]||
# [[Струен удар]]
# [[Гушавост]]
# [[Калус]]
|-
|valign=top| 2913. ||valign=top| [[Корисник:Goleska B|Бојана Голеска]]||
# [[Западни Словени]]
|-
|valign=top| 3014. ||valign=top| [[Корисник:D.novakoska|Даниела Новакоска]]||
#[[Гинекомастија]]
#[[Акутна лимфоцитна леукемија]]
#[[Жешки стапала]]
#[[Детски глисти]]
 
|-
|valign=top| 31. ||valign=top| [[Корисник:panenedev1|Панчо Недев]]||
|-
|valign=top| 3215. ||valign=top| [[Корисник:Irina Kocoska|Ирина Кочоска]]||
# [[Медицината во Рим]]
# [[Фотохемиски Процеси]]
# [[Флагела]]
|-
|valign=top| 3316. ||valign=top| [[Корисник:FrosinaJovanoska|Фросина Јованоска]]||
# [[Ситеста коска (Os ethmoidale)]]
# [[Тилна коска (Os occipitale)]]
# [[Корозивни повреди на хранопроводот]]
|-
|valign=top| 3417. ||valign=top| [[Корисник:AntonioStojovski1998|Антонио Стојовски]]||
# [[Градба на животинска клетка]]
# [[Начини на давање на лековите]]
|-
|valign=top| 3518. ||valign=top| [[Корисник:Николоска |Катерина Николоска]]||
# [[Аваскуларна некроза]]
# [[Скршеница]]
|-
|valign=top| 3619. ||valign=top| [[Корисник:Jovanoska Sara|Сара Јованоска]]||
# [[Водната зрнеста змија]]
# [[Размножување на микроорганизмите]]
# [[Капсула]]
|-
|valign=top| 3720. ||valign=top| [[Корисник:Jovanoska Ivana|Ивана Јованоска]]||
# [[Стрелечката црнозелена жаба]]
# [[Смрт и промени на трупот]]
# [[Арктичка лисица]]
|-
|valign=top| 3821. ||valign=top| [[Корисник:Blagojceivanoski|Благојче Иваноски]]||
# [[‘Рбетен столб]]
# [[Крв]]
# [[Bigorexia (преокупираност со развој на мускули)]]
|-
|valign=top| 3922. ||valign=top| [[Корисник:Viktornikoloski|Виктор Николоски]]||
# [[Бела книга]]
# [[Механика на дишење]]
|-
|valign=top| 4023. ||valign=top| [[Корисник:Ана Марија ЈошескаViktoristeski|Ана МаријаВиктор ЈошескаРистески]]||
|-
|valign=top| 41. ||valign=top| [[Корисник:Mijaceska_Brankica|Бранкица Мијаческа]]||
|-
|valign=top| 42. ||valign=top| [[Корисник:Viktoristeski|Виктор Ристески]]||
# [[Грчка картографија]]
# [[Мускулна контракција]]
# [[Панкреасен сок]]
|-
|valign=top| 4324. ||valign=top| [[Корисник:boskoska|Анастасија Бошкоска]]||
# [[5 секунди на летото 5sos]]
|-
|valign=top| 4425. ||valign=top| [[Корисник:filiptaseski17|Филип Тасески]]||
# [[Болести на белите дробови]]
|-
|valign=top| 4526. ||valign=top| [[Корисник:Дејана.Т|Дејана Талимџиоска]]||
#[[Тиква]]
|-
|valign=top| 4627. ||valign=top| [[Корисник:Stepano|Валентин Степаноски]]||
# [[Streptococcus pyogenes]]
# [[Neisseria meningitis]]
|-
|valign=top| 4728. ||valign=top| [[Корисник:Natalija jovanoska |Наталија Јованоска]]||
#[[Дерматомикози]]
#[[Ефлоресценции]]
#[[Херпес симплекс вирус]]
|-
|valign=top| 4829. ||valign=top| [[Корисник:TajnaDimitrioska |Тајна Димитриоска]]||
# [[Миоглобинурија]]
# [[Темперамент и карактер]]
|-
|valign=top| 4930. ||valign=top| [[Корисник:Петар Аризанкоски |Петар Аризанкоски]]||
# [[Перцепции]]
|-
|valign=top| 5031. ||valign=top| [[Корисник:Dijana Jovanoska |Дијана Јованоска]]||
# [[Номофобија]]
|-
|valign=top| 5132. ||valign=top| [[Корисник:AndrianaD |Андриана Димовска]]||
# [[Заболувања на аднексите на кожата]]
|-
|valign=top| 5233. ||valign=top| [[Корисник:SimonaK |Симона Костадиноска]]||
# [[Аскаријаза]]
# [[Внимание]]
|-
|valign=top| 5334. ||valign=top| [[Корисник:Emilija96Исидора Димкар |ЕмилијаИсидора МарковскаДимкар]]||
|-
|valign=top| 54. ||valign=top| [[Корисник:Исидора Димкар |Исидора Димкар]]||
# [[Нимфоманија]]
|-
|valign=top| 5535. ||valign=top| [[Корисник:Renatatrajkoska | Рената Трајкоска ]]||
#[[Бучава]]
|-
|valign=top| 5636. ||valign=top| [[Корисник:Risteski | Андреј Ристески]]||
#[[Дизел гориво]]
#[[Преработување на горива]]
#[[Етерични масла]]
|-
|valign=top| 5737. ||valign=top| [[Корисник:Jagurinoska Sara_Grashkoska| МаријанаСара ЈагуриноскаГрашкоска]]||
|-
|valign=top| 58. ||valign=top| [[Корисник:Sara_Grashkoska| Сара Грашкоска]]||
#[[Јавниот живот во Рим]]
#[[Брокула]]
#[[Боровинки]]
|-
|valign=top| 5938. ||valign=top| [[Корисник:Мартина.К| Мартина Клапоска]]||
#[[Основни својства на мускулите]]
#[[Наркоманија]]
#[[мерење на време]]
|-
|valign=top| 6039. ||valign=top| [[Корисник:Viktorija_Bumbaroska| Викторија Бумбароска]]||
#[[Дојка]]
#[[Основни својства на флуидите]]
#[[Витамин Б6]]
|-
|valign=top| 6140. ||valign=top| [[Корисник:Stancheska Monika |Моника Станческа]]||
#[[Спанаќ]]
#[[Диња]]
|-
|valign=top| 6241. ||valign=top| [[Корисник:Ivona_Petreska| Ивона Петреска]]||
#[[Алкохоличари]]
#[[Материјалите на физиката]]
#[[Хемиски состав на растенијата]]
|-
|valign=top| 6342. ||valign=top| [[Корисник:Jovanoska_Frosina | Фросина Јованоска]]||
#[[Пореметување на очните капаци]]
#[[Равенка на рамен бран]]
#[[Причини за стерилитет кај жените]]
|-
|valign=top| 6443. ||valign=top| [[Корисник:Elena_Paceskoska | Елена Пачешкоска]]||
#[[Комуникациски уреди]]
#[[Фацелија]]
|-
|valign=top| 6544. ||valign=top| [[Корисник:Anita_Volceska| Анита Волческа]]||
# [[Череп]]
# [[Хигиена на трудот]]
|-
|valign=top| 6645. ||valign=top| [[Корисник:Georgina_Nikoloska |Георгина Николоска ]]||
#[[Дезинсекција]]
#[[Енергија на хармониски осцилатор]]
|-
|valign=top| 6746. ||valign=top| [[Корисник:Trajkoska_teodora| Теодора Трајкоска]]||
#[[Човечко око]]
|-
|valign=top| 6847. ||valign=top| [[Корисник:TaleskiBSaska_Jovanova| БојанСашка ТалескиЈованова]]||
|-
|valign=top| 69. ||valign=top| [[Корисник:Saska_Jovanova| Сашка Јованова]]||
#[[Коски на лицето]]
#[[Еластични својства на коски, ткива и мускули]]
|-
|valign=top| 7048. ||valign=top| [[Корисник:Viktorija_Petkoska|Викторија Петкоска]]||
#[[Сетила и однесување на животните]]
#[[Океанско дно]]
#[[Материја]]
|-
|valign=top| 7149. ||valign=top| [[Корисник:Фросина Павлеска|Фросина Павлеска]]||
#[[Осети]]
|-
|valign=top| 7250. ||valign=top| [[Корисник:Давор Димитриески|Давор Димитриески]]||
# [[Видови локални анестезии]]
# [[Медицинска рехабилитација]]
|-
|valign=top| 7351. ||valign=top| [[Корисник:Ангела ПетрушескаNikolina_Naumoska|Ангела ПетрушескаНиколина Наумоска]]||
|-
|valign=top| 74. ||valign=top| [[Корисник:Nikolina_Naumoska| Николина Наумоска]]||
#[[Хуков закон]]
#[[Системот HACCP ]]
|}
 
==Избор на најдобра статија==
 
Подолу може да номинирате статија за избор на најдобра во рамките на проектот. Останатите членови од викизаедницата, вклучително и членовите на проектот, ќе имаат можност да ја оценат номинираната статија. За најдобра статија на проектот ќе се избере статијата која ги задоволува стандардите на википедија. Најдобрата статија треба да претставува пример за најдобра работа на проектот, да содржи професионални стандарди на пишување и презентација, да се придржува до сите правила кои важат општо за сите статии на Википедија, како и:
 
: (а) да е '''одлично напишана''': нејзината проза е инспиративна, дури брилијантна и е од професионален стандард;
: (б) да е '''детална''': ги содржи сите важни факти или детали, ништо не изоставува;
: (в) да е '''веродостојна и прецизна''': тврдењата се веродостојни и се искористени авторитативни извори кои прецизно и точно градат едно тело на публикувано и потврдено знаење и се придружени со специфични докази и надворешни цитати, ова го вклучува постоењето на пасус „Наводи“ во кој се наведени изворите, придружени со фусноти на соодветните места;
: (г) да е '''неутрална''': презентира објективност и неполаризираност;
: (д) да е '''стабилна''': не е тема на уредувачки војни и нејзината содржина не се менува значајно од ден на ден;
: (ѓ) да има '''вовед''': концизен почетен дел кој ја сумира целата тема и го подготвува читателот за поголемото ниво на деталност во следните секции;
: (е) да има соодветна '''структура''': систем на хиерархиски поднаслови, но не преголема содржина;
: (ж) да има постојани '''цитати''': онаму каде што има потреба во согласност со (в), континуирано форматирани референци во форма на фусноти;
: (з) да има '''слики''' и други '''мултимедијални содржини''' таму каде што е соодветно, со добар коментар на секоја слика и со прифатлив статус во врска со авторските права;
: (ѕ) да има '''соодветна должина''', при што фокусот ќе остане на главната тема без да се оди во непотребни детали.
 
Избраната статија треба да ги почитува горенаведените критериуми за да биде најдобра.
==Избор на најактивен ученик==
==Избор на најактивен професор==
[[Категорија:ВикиПроект ППЃП| ]]