Википедија:Помош со снимки (Ogg): Разлика помеѓу преработките

Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Ред 5:
</div> __NOEDITSECTION__
<div style="border:3px solid #A3B1BF;padding:.5em 1em 1em 1em;border-top:none;background-color:#fff;color:000;">
== ИнсталирањеВоспоставка на програми за аудио и видео снимки ==
Оваа страница содржи упатства за пуштање на видео ([[Theora]]) и аудио ([[Vorbis]]) снимки (податотеки) од {{SITENAME}}. За да го оспособите вашиот систем да ги пушта овие податотеки, пронајдете го вашиот [[оперативен систем]] (на пр. Microsoft Windows) во списокот подолу.
 
Ред 13:
За да го користите вградениот [[видеоизведувач]]:
 
1. ИнсталирајтеВоспоставете го Java [http://java.com/en/download/index.jsp (преземање)]
 
или
 
2. ИнсталирајтеВоспоставете го VLC [http://www.videolan.org/vlc/ (преземање)]
 
Quicktime е исто така поддржан доколку го имате инсталирановоспоставено модулот XiphQT. Можете да го направите тоа систкајќи на врската и посетувајќи го за преземање: [http://xiph.org/quicktime/ (преземање)]
 
===[[Microsoft Windows|Windows]]===
 
ИнсталирајќиВоспоставувајќи програм ([[кодек|кодеци]]) од Illiminable ќе им овозможи на изведувачите од типот [[DirectShow]] како [[Windows Media Player]] да ги пуштаат сите снимки на {{SITENAME}}.
#Повеќето корисници на Windows веќе имаат [[Windows Media Player]] на сметачот. Доколку немате Windows Media Player, или сакате да користите друг изведувач, инсталирајтевоспоставете некој од списокот подолу. Во спротивно, скокнете на чекор 2.
#*'''[[Windows Media Player]]''' [http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/11/default.aspx (преземање)]
#*'''[[Winamp]]''' [http://www.winamp.com/player/free.php (преземање)] (''имајте во предвид дека доколку го изберете '''Winamp 5''' или понова верзија, следните чекори се помалку или повеќе непотребни'')
Ред 34:
#Одете до <span style="font-size:110%;">'''[http://www.xiph.org/dshow/ xiph.org/dshow]'''</span>.
#Симнете ја моменталната стабилна верзија.
#Почекајте да се преземе програмот за инсталирањевоспоставка. Ова би требало да трае помалку од 2 минути на 56k-модем.
#Откако ќе ја презермете податотеката, пуштете го програмот за инсталирањевоспоставка и проследете ги напатствијата што ќе се појават.
#Откако помошникот за инсталацијавоспоставка ќе заврши со својата работа, вашиот изведувач (од чекор 1) би требало да може да пушта аудио и видео податотеки од {{SITENAME}}.
#Доколку Windows не ја поврзе податотеката автоматски со вашиот омилен програм, сè што треба да направите е да ја повлечите/спуштите податотеката врз/на него, или да ја присилите програмата да се поврзе со .ogg-податотеката.
 
Ред 138:
 
===[[Unix]] (вклучувајќи и [[Linux]], [[Berkeley Software Distribution|BSD]], [[Solaris]], итн)===
Многу скорешни [[слободен софтвер|слободни]] Unix системи се способни да пуштаат Vorbis аудио без никаква инсталацијавоспоставка. Доколку немате инсталирановоспоставено никаков аудио софтвераудиопрограм, тогаш користете го вашиот омилен систем за пакување за да ги прелистате пуштачите и да изберете еден. На пример, можете да инсталиратевоспоставите [[Totem]], [[Amarok]], [[MPlayer]], [[xine]], [[VLC media player]], [[XMMS]] и други.
 
*'''libtheora''' е потребна за Theora видео поддршка.
#Користете го [[менаџер за пакети|менаџерот за пакети]] на вашиот систем, како [[Advanced Packaging Tool|APT]] или [[Yellow Dog Updater Modified|YUM]], за да ја најдете и инсталиратевоспоставите libtheora.
#Новите пуштачи како '''[[MPlayer]]''', '''[[xine]]''', или '''[[VLC_media_player|VLC]]''' би требало да можат да пуштаат Theora видео датотеки, како и Vorbis аудио.
*За да пуштите Theora видео со пуштачи базирани на [[GStreamer]], како '''[[Totem]]''', мора да го инсталиратевоспоставите приклучокот Theora GStreamer plugin. Повторно, вашиот менаџер за пакети би требало да се погрижи за ова.
 
* '''[[Miro]]''' е слободен изведувач и интернет-ТВ програм. Заснован е на VLC media player.
Ред 155:
 
</div>
__БЕЗСОДРЖИНА__
__NOTOC__