Разлика помеѓу преработките на „Синус“

Одземени 98 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
(проба на шаблон)
 
{{Функција
|name = Синус функција
|image = Sine_one_period.svg|300px
|heading1 = 1
|parity = непарен
|domain = (−∞,∞)<ref group=note name=real>For real (not complex) numbers.</ref>
|codomain = [−1,1]<ref group=note name=real />
|period = 2''π''
|heading2 = 1
|plusinf =
|minusinf =
|max = ((2''k''&nbsp;+&nbsp;½)''π'',&nbsp;1) <ref group=note name=intk>Променлива, ''k'' е [[цел број]]. </ref>
|min = ((2''k''&nbsp;−&nbsp;½)''π'',&nbsp;−1), ''k'' е [[цел број]]
|vr1 =
|f1 =
|asymptote =
|root = ''kπ''
|critical = ''kπ''&nbsp;−&nbsp;π/2, ''k''&isin;[[цел број|цел број]]
|inflection = ''kπ'', ''k'' е [[цел број]]
|fixed = 0
|notes = {{reflist|group=note}}
}}
 
<!--Lfahlberg 01.2014: Го создавувамкреирам шаблонот, па ќе се вратам за самата статија што поскоро -->
 
[[Податотека:Правоаголен триаголник.svg|десно|мини|<math>\sin \alpha = \frac {\textrm{a}} {\textrm{h}} </math><br/>За аголот α, синусот претставува однос меѓу должината на спротивната страна и должината на хипотензата.]]
 
[[Категорија:Тригонометрија]]
 
[[no:Trigonometriske funksjoner#Sinus, cosinus og tangens]]