Разлика помеѓу преработките на „Роже Мартен ди Гар“

[[Податотека:G. Caillebotte - Jeune homme à la fenêtre.jpg|мини|десно|долу|Жан Бароа]]
==Биографија==
Роже Мартен ди Гар ([[1881]]-[[1958]]) бил француски [[писател]].Тој произлегувал од фамилија на адвокати и судии,. студиитеСтудиите по палеографска архивистика ги завршува во [[1906]] во Екол де Шарт (Ecole des Chartes) и започнува да пишува. ''Жан Бароа'' се појавува во [[1913]]. Добро прифатен во кругот на списанието Nouvelle revue française, тој се спријателува со [[Андре Жид]], Жан Шлимбреже и Жак Копо. Потоа доаѓа војната и заминувањето на различни [[фронт|фронтови]].Ди Гар [[Нобеловата награда за литература]] ја добива во [[1937]] и Големата книжевна награда на градот [[Париз]]<ref name="a">Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда, НИД„Микена“, Битола,2010</ref>.
 
==Тибови==
Откако бил [[демобилизиран]] од војската тој почнал да ја пишува Тибови. [[Книга]] која е сочинета од 8 томови кои се појавуваат помеѓу [[1922]] и [[1940]] година. Таа зборува за [[историјата]] на една [[фамилија]]-вистинска панорама на францускиот живот од тој период<ref name="a"/>.