Разлика помеѓу преработките на „Магарешки атентати“

нема опис на уредувањето
Мошне сликовит опис на магарешките атентати дава [[Анастас Митрев]], кој запишал:
 
:''Некаков македонски бедник го натоварил магаренцето со две торби пченкарно брашно, оди на пазар.. за да го продаде брашното на други бедници. Го пречекува четата и, со пари или без пари, му го зема магаренцето, става во едната торба пеколна машина и еден од четниците, преоблечен во селска облека, тргнува со магаренцето кон пазарот. И таму, каде што се струпува турската сиромаштија, запира пропадавчот...’продавачот’ на пченкарно брашно, ги растоварува торбите... и ги соблазнува даалиите што скитаат по пазарот со викот ефтино’евтино брашно! Даалиите се натрупуваат околу продавачот’продавачот’, секој посакува да купи евтино брашно за да ги нахрани своите гладни деца. Продавачот’Продавачот’ одвреме навреме го погледнува часовникот и, две-три минути пред избувнувањето на пеколната машина, ја прекратува продажбата за малу, оди да го види магаренцето, или по нужда и не се враќа повеќе. Пеколната машина експлодира и откинува некому рака, некому нога, некому глава од насобраната турска сиромаштија. Атентаторот жив, здрав и насмеан дека успешно си ја извршил дадената задача се враќа кај четата на определеното место.'' <ref>Др.Анастас МанолМитрев Пандевски„Мемоари, Предговор кон Мемоари огледи, статии на Анастас Митревстатии“, Скопје, 1974, 83 стр.</ref>
 
== Атентати ==
6.344

уредувања