Разлика помеѓу преработките на „Денес над Македонија“

с
нема опис на уредувањето
с
}}
 
'''''Денес над Македонија''''' е национална[[државна химна]] на [[Македонија]]. Автор на текстот е [[Владо Малески]], а автор на музиката [[Тодор Скаловски]]. Напишана е во [[1941]] година. По завршувањето на [[Втората светска војна]] е усвоена како химна на [[СР Македонија]] во рамките на поранешна [[СФРЈ|Југославија]], а по осамостојувањето на Република Македонија, на [[11 август]] [[1992]] година со закон е прогласена и за химна на независна [[Македонија]].<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/0E00D81461B0480F99954FAB2F2F9481.pdf Закон за химната на Република Македонија, Службен весник на РМ 50/92].</ref>
 
Со текот на времето текстот на химната претрпел разни промени, при што денес се познати три нејзини верзии- денешната верзија, првичната химна и првата официјална изведена химна која се разликува од првата во само еден ред. Во однос на првичниот текст од 1941 година се изоставени имињата на [[Никола Карев]] и [[Димитар Влахов]], а е додадено името на [[Даме Груев]]<ref>[http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=8D4E2A2A3F64A5479BE1236EF940FF2E&arc=1 „По Републиката, Карев ја загуби и химната“]</ref>.
 
== Историја на химната ==
== Ноти ==
 
<div style="float: center; text-align: center;"> [[Податотека:Denes_nad_Makedonija.jpg|center|400px|''Денес„Денес над Mакедонија се раѓаMакедонија“]] <br /><small>(''Кликни ја сликатаСтиснете за поголем формат''поголемо)</small></div>
 
== Наводи ==