Разлика помеѓу преработките на „Зигмунд Фројд“

=== Кокаин ===
 
Како медицински истражувач, Фројд е еден почетен корисник и тој го опишува кокаинот како стимулант, а и како аналгетик. Тој пишува неколку статии за антидепресивните својства на дрогата и е поттикнат од неговиот пријател и доверител Вилхелм Флајс, којшто го препорачува кокаинот за третманот на ,,назалната рефлексна невроза”. Флајс работи на чувствата на Фројд и на Фројдовите пациенти за коишто сметаме дека стралестрадале од нарушување, како Ема Екштајн, чијашто хирургија се докажува како катастрофална.
 
Фројд чувствува дека кокаинот би дејствувал како панацеа за многу нарушувања и го пишува доброприфатениот извештај за ,,кока”, во кој ги објаснува нејзините предности. Тој му го препишува на неговиот пријател Ернест вон Флајкл Марксоу за да му помогне да го совлада морфиумот којшто го добива за време на лекувањето на болеста на нервниот систем. Фројд исто така го препорачува кокаинот на своето семејство и пријателите. Тој го пропушта постигнувањето на научен приоритет за откривање на анестетските способности на кокаинот (за којшто Фројд е свесен но нема пишувано многу за нив), откако Карл Колер, колега на Фројд во Виена пишува репортажа за медицинското општество во 1884г. истакнувајки ги начините на коишто може да биде употребен кокаинот за деликатната очна хирургија. Фројд добива модрица за ова, особено затоа што ова би можело да почне да се смета за една од побезбедните употреби на кокаинот, како што извештаите за додавање и предозирање почнуваат да се пробиваат од многу места во светот. Медицинскиот углед на Фројд бледнее поради оваа рана амбиција. Понатаму пријателот на Фројд Флајкл – Марксоу развива акутен случај на ,,кокаинска психоза” како резултат на препишувањата на Фројд и умира две години подоцна. Фројд чувствува поголемо жалење поради овие настани, коишто подоцна биографиите ги именуваат како ,,Инцидентот со кокаин”. Меѓутоа тој продолжува напред, а некои шпекулираат дури и дека продолжил да употребува кокаин после овој настан. Некои критичари шпекулираат дека повеќето психоаналитички теории на Фројд се двоен производ од неговата употреба на кокаин.
Анонимен корисник