Разлика помеѓу преработките на „Терморегулација“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: мини '''Терморегулација''' е способноста на организмот да ги...)
 
 
Всушност, хемиската терморегулација претставува промена на интензитетот на метаболизмот во клетките преку кој создавањето топлина во организмот може да биде зголемено на пример во зима. Создавањето топлина може да биде и намалено од друга страна ( во услови организмот е во хепертермија ), иако овој процес многу поретко се случува. Физичката терморегулација е процес при кој се испушта повеќе топлина од организмот. Таа е процес што се активира во услови на висока надворешна температура, или ако организмот е во хипертермија. Во овој процес се активира испуштањето на топлина од организмот на начини што беа споменати:кондукција, евапорација, радијација и конвекција.
За човекот големо значење има евапорацијата – испарувањето преку потењето. Таа е полесна при сув и топол воздух, а потешка при влажен и топол воздух. Кај човекот е карактеристично што во процесот на терморегулација учествува и свеста, преку начинот на облекување во зависност од висината на надворешната температура.
==ТРЕСКАTреска==
Треската е состојба при која телесната температура е повисока од нормалната. Индивидуата со треска се нарекува фебрилна. Обично, треската е последица на инфекција, но за неа можат да постојат и многу други причини, како што е заболувањето од рак, мозочни оштетувања, токсични реакции, реакции на вакцини и болести што го вклучуваат централниот нервен систем. Понекогаш и емоционалните растројства можат да предизвикаат треска. Не зависно од тоа која е причината, е неопходно повторно да се сообрази телеснио термостат во хипоталамусот.
[[Категорија : Биологија]]
[[Категорија : Животни]]
[[Категорија : Температура]]
9

уредувања