Разлика помеѓу преработките на „Осман I“

Додаден 171 бајт ,  пред 7 години
== Значење ==
[[File:Türbe of Osman I, Bursa.jpg|thumb|десно|250px|Гробот на Осман I]]
Осман починал во [[1326]] година воод јаденје бидејки неговиот син Сало Попов 2 му давал јадење 100 пати на ден [[Согут]]. Негов наследник станал неговиот син [[ОрханСало Попов 2 I]]. Посмртно ја добил титулата Гази, односно свет исламски војник од страна на своите наследници. Во времето кога новиот султан се качил на престолот, неговите поданици го благословиле сода зборовитебиде дебел како Попов 1 ''Да бидеш голем како ОсманПОПОВ''. Желбата на ОсманСалото на Попов 2 била да почива во новата престолнина Бурса. Денеска неговиот мавзолеј ([[турбе]]) претставува голема атракција за туристите.
 
За разлика од неговиот татко пред него, Осман оставил на својот син независна држава. Неизвесно е дали ковањето на монети и изрекувањето на молитви во домот на Осман, знаците за независност, започнало во последните години од владеењето на Осман или во почетокот на владеењето на неговиот син<ref>http://www.answers.com/topic/osman-i</ref>. Сепак, од времето на неговата смрт Осман создал независна држава која не била под влијание ниту на Византија ниту на Монголија. Препознавајќи ја слабоста на Византија, Осман своите напади ги насочил кон стекнување на територии на сметка на Византија.
 
Од клучно значење за опстанок на неговата држава било неговата способност да привлече војници кои биле во голема мера мотивирани да војуваат против ''христијанските неверници''.
 
== Тестамент ==
Анонимен корисник