Разлика помеѓу преработките на „Балада“

Одземен 21 бајт ,  пред 6 години
с
Отстрането уредувањето на 62.162.124.161 (разговор), вратено на последната верзија на Ehrlich91
с (Отстрането уредувањето на 62.162.124.161 (разговор), вратено на последната верзија на Ehrlich91)
Зборот балада доаѓа од зборот balere што значи играм, танцувам. Потекнува од народната книжевност. Во времето кога таа настанала претставувала песна за игра. Дејството е драмски напнато и со драмски пресврти. Нејзината содржина до XV век била лирска. Во народните балади темата е трагична љубов на двајца млади кој на крајот несреќно завршуваат. Се мисли дека баладата се појавила на југот во [[Франција]] и дека таму била весела песна.
 
Покрај лирските и епските песни, во уметничката и во народната литература постојат и лирско-епски песни. Во нив поетот со раскачувачки стил(нарација, ликови и стгната фабула)ја оформува темата и создава поетски слики кои ги одразуваат неговите чувства.Тие песни во нас, исто така, будат длабоки чувства преку раскажувањето и преку бројните поетски слики. Поради трагичните настани за кои се пее во овој вид песни, предизвикуваат длабоки чувства кај луѓето. Лирско-епските песни кои завршуваат трагично (смрт на главните ликови)се викаат балади. Баладите можат да бидат народни и уметнички. Баладите почнуваат со епски елементи, но поважен е нивниот лирски впечаток. ммммммммммммммммммммммммМеѓу уметничките и народните балади се воочуваат некои разлики, но главните осбености им се слични: трагичен крај, динамично дејство, тешка и мрачна атмосфера.
Балада е лирско-епска песна втсево која се пее за страдања и несреќи.Интонацијата е тажна,проткаена со внатрешно нерасположение и има трагичен ттењттткрајкрај.
 
== Наводи ==
143

уредувања