Разлика помеѓу преработките на „Универзална декларација за човековите права“

с
нема опис на уредувањето
с
с
}}
 
'''Универзална декларација за човекови права (УДХР)''' — [[декларација]] донесена од [[Генерално собрание на ООН|Генералното собрание на Обединетите нации]] на [[10 декември]] [[1948]] г. во палататадворецот ШејоШајо, [[Париз]]. Декларацијата произлезе директно од искуството од [[Втората светска војна]] и го претставува првото глобално изразување на права на коишто, по својата природа имаат право сите човечки суштества. Декларацијата се состои од 30 члена коишто се елаборирани во подоцнежни меѓународни договори, регионални инструменти за [[човекови права]], национални устави и закони. Меѓународната повелба за човекови права се состои од Универзалната декларација за човекови права, Меѓународниот пакт за економски, социјални и културни права и Меѓународниот пакт за граѓански и политички права и неговите два Факултативни протоколи. Во 1966 година, Генералното собрание донесе два детални пакта коишто ја комплетираат Меѓународната повелба за човекови права и во 1976 година, откако двата пакта беа ратификувани од доволен број поединечни држави, Повелбата стана [[меѓународен закон]].