Разлика помеѓу преработките на „Микеланџело Буонароти“

нема опис на уредувањето
(Одбиена последната промена во текстот (од 31.11.77.248) и вратена ревизијата 3011687 на Addbot)
[[File:Michelango Portrait by Volterra.jpg|thumb|right|200пкс|Микеланџело Буонароти]]
'''Микеланџело ди Лудовико Бонароти Симони''' ([[6 март]] [[1475]] година – [[18 февруари]] [[1564]] година), попознат само како Микеланџело, бил италијански ренесансен [[вајар]], [[сликар]], [[архитект]], [[поет]] и инжинер кој имал големо влијание врз развојот на западната уметност. И покрај тоа штштo направил неколку „излети“, надвор од уметноста, неговата разновидност во дисциплните со кои се занимавал била толку уникатна, што се смета за еден од моделите на тоа како еден уметник на ренесансата треба да изгледа, заедно со неговиот пријател [[Леонардо да Винчи]].
 
Микеланџело, за време на неговиот живот, се сметал за еден од најголемите уметници, и оттогаш па се до денес останал да биде еден од најталентираните луѓе на сите времиња. Многу од неговите дела, било да се работи за вајарството, сликарството или архитектурата, се едни од најпознатите дела кои некогаш постоеле. Неговото творештво, во секое поле на уметноста, за време на неговиот долг живот е огромно, вклучувајќи ги тука и дописките, скиците и спомените кои се зачувани како дел од него. Според ова тој е најдокументиран уметник во 16 век. Две од неговите најпознати дела, „Оплакување“ (Pieta) и „Давид“, биле извајани пред Микеланџело да наполни 30 години. И покрај неговото дистанцирње од уметноста и сликањето, тој ги насликал двете највлијателни дела во фрескосликарството во историјата на западната уметност, и тоа сцени од „Создавањето“ на таванот и „Страшниот суд“ на ѕидот над олтарот од Систинската капела во Рим. Како архитект Миекланџело започнал да работи во стилот на маниризмот во Лаврентијската библиотека. На 74 годишна возраст, тој ја добил работата на Антонио ди Сангало, помладиот, како архитект на базиликата Свети Петар, па направил неколку промени во архитектонскиот план. Западниот дел бил завршен според новиот план, а куполата била завршена дури по смртта на Микеланџело, со неколку измени.
Анонимен корисник