Разлика помеѓу преработките на „Почва“

Одземени 48 бајти ,  пред 6 години
с
Отстрането уредувањето на 62.162.124.161 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:D'AroemenenZullenNiVergaan|D'A...
(вака треба да биде)
с (Отстрането уредувањето на 62.162.124.161 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:D'AroemenenZullenNiVergaan|D'A...)
'''Почвата''' е површинскиот слој од [[литосфера]]та на [[Земја]]та кој најчесто е плодороден и претставува повеќефункционален хетероген и отворен четирифазен структурен систем кој се образува со раздробување на [[Карпа|карпите]] и животната активност на организмите.<ref>[http://marbio-www.dvgu.ru/bio/russian/education/LecturesEvol.pdf Ивлёв А. М. Эволюция почв. Владивосток, 2005.]</ref> Таа се смета за посебна природна мембрана (биогеомембрана) што го регулира заемодејството меѓу [[биосфера]]та, [[хидросфера]]та и [[атмосфера]]та на Земјата. Почвата се формира под влијание на [[клима]]та, [[релјеф]]от, првобитниот почвообразувачки материјал (родителски материјал или матичен супстрат), но исто така и од [[Микроорганизам|микроорганизмите]] и останатите живи организми. Почвата се менува со текот на времето. ДИНООООООООООООООООООООО
 
Според [[:s:ГОСТ 27593-88 (2005)|ГОСТ 27593-88 ]], почвата е независно природно-историско органоминерално природно тело кое се создало на површината на Земјата како резултат на долготрајното изложување на биотичките, абиотичките и антропогените фактори, кое се состои од тврди [[минерал]]ни и органски честици, [[вода]] и [[воздух]] и кое има специфични генетско-морфолошки својства создадени за растот и развитокот на [[растенија]]та при соодветни услови.<ref name="ГОСТ 27593-88">ГОСТ 27593-88(2005). ПОЧВЫ. Термины и определения. УДК 001.4:502.3:631.6.02:004.354</ref>
143

уредувања