Епоним: Разлика помеѓу преработките

Додадени 17 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Епоними''' ([[грчки јазик|гр.]] ''апонимон'' = „именувач“) се [[апелатив]]и (општи именки) по кои нештото го добило своето име/назив. Како за пример тоа може да биде место, временски период, некое откритие, итн, најчесто по некоја заслужна личност. Епонимите се пишуваат со мали почетни букви. Во повечетоповеќето случаи употребата на нештата чие име е епоним, неутрално е прифатена. Додека постојат и случаи кога има сосема различна прифатеност за сосема слични работи – на пример луѓето припадници на христијанска религија го носат името ''[[христијани]]'' и се гордеат со тоа име, додека [[муслимани]]те негативно го примаат нивното именување како ''„мохамедани”мохамедани''.
 
Исто така важно е да се знае, дека трговските марки, кои го носат името на создателот на истите, не се епоними. '''Форд'''„Форд” не èе епоним за автомобилите од таа марка.
 
Под поимот епоними спаѓаат и зборови кој не потекнуваат од ниту еден стандарден јазик па истите се употребуваат во колоквијални искази, примери: '''дигитрон''' (калкулатор), '''калодонт''' (паста за заби), '''палома''' (хартиена марамица) и слично.
 
== ПописСписок на познати епоними ==
 
* [[Атлас]] (џин во грчката митологија)
* [[Бојкот]] (Чарлс Бојкот, Ирскиирски Агентагент)
* [[Гилотиња]] — (Џосеф-Игњас Гилотин, француски лекар)
* [[Хулиган]] (Патрик Хулиган, Ирскиирски Разбојникразбојник)
* [[Алојз Алцхајмер]] — (Алцхајмерова болест)
* [[Андре Мари Ампер]] — ([[ампер]], [[амперов закон]])
* [[Дизел]] (Рудолф Диел, Германскигермански инженер)
* [[Доберман]] - (Луис Доберман, Германскигермански порезникданочник кој секогаш цврсто ги водел кучињата)
* [[Роалд Амундсен]] — (Амундсеново море, Амундсенов кратер)
* [[Архимед]] — (Архимедов закон)
* [[Луј де Бешамел]] — (Бешамел сос)
* [[Александар Грејам Бел]] — (мерна единица)
* [[Данијел Бернули]] — (БернулијевБернулиев закон)
* [[Луј Брај]] — (Брајова азбука)
* [[Луј Дагер]] — (Дагеротипија)
* [[Шовинист]] - (Николас Шовин, Наполеонов војник)
* [[Шрапнел]] - (Хенри Шрапнел, англиски стручњак за оружје)
* [[Вулкан]] - ([[Вулкан (митологија)|Вулкан]], римски бог на огнот)
* [[Жилет]] - (Кинг Камп Жилет, Американскиамерикански бизнисмен)
 
[[Категорија:Лексикологија]]