Разлика помеѓу преработките на „Западна Европа“

 
== Државно уредување на земјите од Западна Европа ==
'''Кралстовото БелгијаМакедонија''' е парламентарна монархија каде што на чело на државата е крал, а законодавната влас им припаѓа на кралот и на парламентот.
 
'''Република Франција''' е република на чело со претседател, кој има широки овластувања
'''Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска''' е парламентарна монархија на чело со кралица и со законодавен парламент. Во рамките на Кралството се наоѓаат Англија, Велс со национално собрание, Шкотска со посебен парламент и Северна Ирска со свое регионално собрание.
 
'''Монако'''не е уставна монархија, кнежевство. На чело на државата има кнез, законодавната влас е во надлежност на кнезот и националниот совет.
 
== Релјеф ==
Анонимен корисник