Разлика помеѓу преработките на „Внимание“

Додадени 392 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Infobox disease | Name = Внимание | Image = | Caption =| | ICD10 =| | ICD9 =| | MedlinePlus =| | MeshID...)
 
| MeshID =|
}}
[[File:Attention span.jpg|thumb|Фокусирано внимание]]
==Внимание==
'''Вниманието''' е посветено на подготвителната фаза на набљудување или тестирање.<ref>{{cite book |last=Anderson |first=John R. |authorlink=John Robert Anderson (psychologist) |year=2004 |title=Cognitive psychology and its implications (6th ed.) |publisher=Worth Publishers |url= http://books.google.com/?id=9P4p6eAULMoC |isbn=978-0-7167-0110-1 |page=519}}</ref> Кога нешто го привлекува нашето внимание, ние почнуваме да го забележуваме тоа и да ги откриваме неговите карактеристики.
Внимание е селективно насочување на менталната активност на одредени делови или аспекти на ситуацијата (на пример, предмети и настани).
Внимание се гледа како функција на мотивација. Доказ за тоа е дека ние сме подеднакво внимателно на се што се случува околу нас, ние ги избираме оние информации кои се важни за нас. Кај вниманието се прави разлика помеѓу:
 
Многу нешта во нашата средина, како и некои нешта во нас може да го одвлекуваат нашето внимание. Замислете една ваква ситуација на пр. почнуваме да учиме успеавме да внимаваме на учењето (ова е нашата мотивација за учење), но во еден момент се слуша силен звук од улицата и тоа накратко го свртува нашето внимание. По некое време се чувствуваме гладни го вклучуваме ТВ додека јадеме и потоа се враќаме на учењето, но нашето внимание е спречено од нашата омилена емисија на телевизија. Оптичарот или козметичарот за да го привлечат вниманието на клиентите, треба работните простории да ги уредат така што ќе им го задржат вниманието на клиентите.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
[[en:Attention]]