Воздух: Разлика помеѓу преработките

Додадени 117 бајти ,  пред 9 години
промени во стилот
[проверена преработка][проверена преработка]
(поправка на правопис)
(промени во стилот)
'''Воздухот''' е гасовита материја составена претежно од [[азот]] (78%), [[кислород]] (21%); останатиот 1% го сочинуваат материи како [[јаглероден диоксид]], [[водород]], [[хелиум]], [[водна пареа]] и други. Воздухот е неопходен за опстанок на животот на Земјата. НајважнаНајважен состојкаелемент на воздухот за одржување на животот на Земјата е кислородот. Него го користат и растенијата и животните. Животните и човекот не можат да издржат без воздух повеќе од неколку минути. [[Растенија]]та, низ процесот [[фотосинтеза]], се најголеми производители на кислород,. потоаВодните [[алги]]те во [[вода]]та и [[фитопланктон]]ите. Опасностасе одисто намалувањетака производители на кислородоткислород, воно воздухотсо сепомал гледа воинтензитет. уништувањетоУништувањето на шумите и во [[загадување]]то на воздухот и водите се фактори кои ја зголемуваат опасноста од намалување на водитекислородот.
 
[[Категорија:Хемија]]