Воздух: Разлика помеѓу преработките

Додадени 62 бајти ,  пред 10 години
поправка на правопис
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
поправка на правопис
Ред 1:
'''Воздухот''' е гасовитегасовита материја. Сесоставена состоипретежно од [[азот]] (78%), [[кислород]] (21%); иостанатиот [[1]]% сего другисочинуваат материи (како [[јаглероден диоксид]], [[водород]], [[хелиум]], [[водна пареа]] и други. Воздухот е основанеопходен за опстанок на животот на Земјата. Најважна состојка на воздухот за животот на Земјата е кислородот. Него го користат и растенијата и животните. Животните и човекот не можат да издржат без воздух повеќе од неколку минути. [[Растенија]]та, низ процесот [[фотосинтеза]], се најголеми производители на кислород, потоа [[алги]]те во [[вода]]та и [[фитопланктон]]ите. Опасноста од намалување на кислородот во воздухот се гледа во уништувањето на шумите и во [[загадување]]то на воздухот и на водите.
Најважна состојка на воздухот за животот на Земјата е кислородот. Него го користат и растенијата и животните.
Животните и човекот не можад да издржав без воздух повеќе од неколку минути. [[Растенија]]та, низ процесот [[фотосинтеза]], се најголеми производители на кислород, потоа [[алги]]те во [[вода]]та и [[фитопланктон]]ите.
Опасноста од намалување на кислородот во воздухот се гледа во уништувањето на шумите и во [[загадување]]то на воздухот и на водите.
 
[[Категорија:Хемија]]