Отвори го главното мени

Промени

Нема измена во големината, пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
Во табелата, масите на кварковите не треба да се сфаќаат премногу сериозно, бидејќи ограниченоста на кварковите укажува дека нивната маса не може директно да се определи. Масите на овие честички мораат да се измерат индиректно преку експерименти.
 
Секој од шесте типа на кваркови може да има три различни „бои“. [[Кваркови сили|Кварковите сили]] се привлечни само во безбојни комбинации на три кваркови (бариони), кваркпарови „кварк-[[антикварк]] парови (мезони) и веројатно поголеми комбинации, како што е пентакваркот, кој исто така може да се најде во безбојни услови. Кварковите подлежат на трансформации со размена на W-[[бозон]]и, а овие трансформации го детерминираат степенот и природата на распадот на [[хадрон]]ите од страна на слабите взаемни дејства.
<br />
<br />