Разлика помеѓу преработките на „Хамлет“

Одземени 44 бајти ,  пред 6 години
Одбиени последните 3 промени во текстот и вратена ревизијата 3139477 на Bjankuloski06
(Името на одредена особа Маја која некој сакал да ја нагдрди поради за мене непознати причини, беше ставена на местото на принцот Хамлет)
(Одбиени последните 3 промени во текстот и вратена ревизијата 3139477 на Bjankuloski06)
Главната улога речиси сигурно била создадена за [[Ричард Барбиџ]], најпознатиот актер-трагичар во времето на Шекспир. Во наредните 400 години, таа улога ја глумеле светски признати актери и актерки од секоја последователна доба.
 
==Ликови во драмата==Клаудиј]] - кралот на Данска
*[[Кралот Клавидиј (Хамлет)|Тулумба]] - кралот на Данска
*[[Принцот Хамлет|Маја Кочева]] - син на поранешниот крал и внук на сегашниот крал
*[[Гертруда (Хамлет)|Гертруда]] - кралицата на Данска и мајка на Хамлет
*[[Полониј (Хамлет)|Полониј]] - управник на кралскиот имот
Во неговите последни моменти, Лаерт се смирува со Хамлет и го открива смртоносниот заговор на Клавдиј. Хамлет го прободува Клавдиј со отровниот меч, а потоа и го принудува да се напие од отровното вино, за да се осигура дека ќе умре. Пред сопствената смрт, Хамлет го назначува норвешкиот принц Фортинбрас за најсоодветен наследник на круната, бидејќи данското кралство се гласа, а благородниците во државата ја имаат конечната одлука. И Хорациј сака да се самоубие со затруеното вино, но Хамлет го спречува, со цел да ја прераскажува приказната, како единствениот преживеан сведок кој е упатен во сите настани.
 
Кога Фортинбрас пристигнува да го поздрави кралот Клавдиј, го пресретнува смртоносната сцена: Гертруда, Клавдиј, Лаерт и Хамлет се мртви. Хорациј бара дозвола да ја прераскаже приказната на непознатиот свет, а Фортинбрас наредува телото на Хамлет да биде изнесено со највисоки почести,и гробарот Валентин Николовски со лопата свечено почна да копа.
 
==Извори==