Бесполово размножување: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
[[ДатотекаFile:Caduco.jpg|мини|Бесполово Размножување]]
 
== Бесполово размножување ==
За овој вид размножување потребен е само еден родител. Се среќава и кај [[растенија]] и кај [[животни]], вклучувајќи ги и [[микроорганизми]], и тоа попростите видови. Потомецот добиен со бесполово размножување се нарекува [[клон]], бидејќи имаат иста Генетика генетска структура со нивните родители.
[[ДатотекаFile:Bryophyllum daigremontianum nahaufnahme1.jpg|мини|Бесполово размножување кај растенијата]]
 
===Бесполово размножување кај растенијата===