Тропски циклон: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 8 години
 
== Услови за настанок на циклон ==
За да може да нсатаненастане еден тропски циклон потребно е да се изполнети следните услови:
* Температурата на водата на површината на океанот со дебелина од најумалку 50 мм треба да изнесува над 26,5 °C. Во тој случај океанот претсатвува доволно голем извор на енергија за развој на циклонот. По формирањето на облаците воздухот се загрева и наважнува со помош на топлата вода од океанот.
* Распоредот на температурата и валагат во атмосферата треба да биди соодветен за развојот на високите темни кумулонимбуси.
Анонимен корисник