Разлика помеѓу преработките на „Ислам“

Одземени 3 бајти ,  пред 6 години
с
с
Исламските датуми почнуваат со Хиџра, или преселбата од [[Мека]] во [[Медина]]. Ова е 1 година по исламскиот календар која одговара на 622. [[Месечев календар|Месечевиот календар]] се разликува од другите такви календари (како на пр. [[Келтски календар|келтскиот календар]]) по тоа што ги нема [[престапен месец|престапните месеци]] со тоа што е синхронизиран само со [[месец|лунациите]], но не и со [[сончева година|сончевата година]] и со тоа резултира во години со 354 или 355 дена. Затоа, исламските датуми неможат да се претвораат во вообичаните п.н.е/н.е датуми со едноставно додавање на 622 години. Исламските празници не паѓаат фиксирани датуми од месечевиот каландар, што се разни годишни времиња и датуми во [[Грегоријански календар|Грегоријанскиот календар]].
 
== Исламски школи ==
== Исламските Школи ==
[[Иџма|Иџмата]] како највисока и доверлива Исламскаисламска институција за донесување одлуки ги прифаќа четири школи како следбенички на објавениот Ислам во времето на Мухамед. Овие школи се разликуваат меѓусебно само во неоки точки на толкување, од друга страна за веќината и битните елементи на Кор’анот[[Куранот]] потполно се согласуваат.
 
Овие школи се: [[Ханефиханефи]], [[Маликималики]], [[Ханбелиханбели]] и [[Шафишафи]] сите други организации и школи се неприфатливи и се сметаат за девијации.
 
== Историја ==