Разлика помеѓу преработките на „Транслација (геометрија)“

с
ситна поправка
с (ситна поправка)
с (ситна поправка)
[[Податотека:translation_geometry2.png|right|frame|Пресметување на координатите на фигура по транслација]]
==Означување и пресметување==
Често пати трансформацијата '''транслација за вектор ''v''''' се означува со: '''T<sub>''v''</sub>'''.
 
Во рамнина: нека F е множеството на сите точки на една геометриска фигура, a нека ''v'' е вектор со почетна точка P=(''x<sub>p</sub>'',''y<sub>p</sub>'') и крајна точка Q=(''x<sub>q</sub>'',''y<sub>q</sub>'').
 
Го формираме соодветниот [[радиус вектор]] ''r''<sub>v</sub> на ''v'', т.е. ''r'' е вектор со почетна точка (0,0) и крајна точка R=Q-P: