Разлика помеѓу преработките на „Транскрипција (лингвистика)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Практичната транскрипција може да се врши и во неазбучен јазик. На пример, во хонгконшки весник, името на претседателот [[Џорџ В. Буш|Џорџ Буш]] се транслитерира во два [[кинески знак]]а: „Поу-су“ (布殊) што значи „платно“ и „специјално“. Така, многу зборови од англискиот и други западноевропски јазици кои влегуваат во [[Јапонски јазик|јапонскиот]] се транскрибираат со помош на [[катакана]], една од јапонските [[слоговна азбука|слоговни азбуки]].
 
: ''За транскрибирање на [[кинески]]те зборови во [[македонски]], видете [[Македонска транскрипција на кинескиот јазик]].''
: ''За транскрибирање на [[јапонски]]те зборови во [[македонски]], [[Македонска транскрипција на јапонскиот јазик]].''
 
== Видете исто така ==