Разлика помеѓу преработките на „Зрнци“

Одземени 48 бајти ,  пред 7 години
с
[[Schizanthoideae]]<br>
[[Schwenckioideae]]<br>
[[Solanoideae]]<ref name="GRIN">{{цмснмс |url=http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/family.pl?1043 |title=Зрнци (''Solanaceae'' Juss., nom. cons.) |work=GRIN |publisher=[[Министерство за земјоделство на САД]] |date=12 април 2007 |accessdate=16 април 2009}} {{en}}</ref>
|}}
 
 
==Опис==
Растенијата од фамилијата Зрнци можат да бидат [[билка|билки]], [[грмушка|грмушки]], [[дрво (растение)|дрва]] и понекогаш, [[ползавец|ползавци]]. Цветовите обично се ѕвездести. По облик се зрачни или цевчести, со четири до пет [[венче|венечни ливчиња]] кои обично се споени. Leaves are alternate. Плодот е [[бобинка|бобинка]] со осна плацентација како кај [[домат]]от и [[плетиплотка]]та, или пак зажлебена [[чаура (ботаника)|чаура]] како кај [[татула]]та. Семињата кај највеќето растенија се округли и рамни, со пречник од 2-4 мм. [[Прашник|Прашниците]] излегуваат од венечните ливчиња и нивниот број обично е содржател на четири или пет, најчесто четири или осум. [[Плодница]]та е издадена.<ref>{{цмснмс | url = http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=5&taxon_id=10828 | title = Solanaceae | author = Yasin J. Nasir | work = Flora of Pakistan }}</ref>
 
==Генетика==
Највеќето членови на фамилијата имаат по 12 [[хромозом]]и,<ref name="Fujii1934">{{цитирананаведена книга|last=Fujii|first=Kenjiro|title=Cytologia|url=http://books.google.com/books?id=If8ZAAAAIAAJ|year=1934|publisher=Botanical Institute|page=281}}</ref> број кој е зголемен поради [[полиплоидија]]. Дивите [[компир|компири]] (околу 200 вида) се претежно диплоидни (2 × 12 = 24 хромозоми), но постојат и триплоидни (3 × 12 = 36 хромозоми), третраплоидни (4 × 12 = 48 хромозоми), пентаплоидни (5 × 12 = 60), па дури и хексаплоидни (6 × 12 = 72 хромозоми) видови. Домашниот компир (''Solanum tuberosum'') има 4 × 12 = 48 хромозоми. Некои водиви од родот на пиперката имаат 2 × 12 = 24 хромозоми, додека пак други имаат 26 хромозоми.
 
==Некои родови==
*''[[Anisodus]]''
*''[[Anthocercis]]''
*''[[Atropa]]'' <small></small> &ndash; [[помамница]]
*''[[Browallia]]''
*''[[Brugmansia]]'' <small></small> &ndash; [[ангелска труба]]
*''[[Brunfelsia]]''
*''[[Calibrachoa]]''
*''[[Capsicum]]'' <small></small> &ndash; [[пиперка|пиперки]]
*''[[Cestrum]]''
*''[[Chamaesaracha]]''
|
*''[[Cyphomandra]]''
*''[[Datura]]'' <small></small> &ndash; [[татула]], магарешки костен
*''[[Duboisia]]''
*''[[Fabiana]]''
*''[[Hyoscyamus]]''<small></small> &ndash; [[буника (род)|буника]]
*''[[Iochroma]]''
*''[[Lycianthes]]''
*''[[Lycium]]'' &ndash; [[плетиплотка]]
*''[[Mandragora]]'' <small></small> &ndash; [[мандрагора]]
*''[[Mellissia]]'' <small></small> &ndash; светоеленска зеленика
*''[[Nicandra]]''
*''[[Nicotiana]]'' <small></small> &ndash; [[тутун]]
*''[[Nierembergia]]''<small></small> &ndash; филџанче
|
*''[[Nolana]]''
*''[[Oryctes]]''
*''[[Petunia]]''
*''[[Physalis]]''<small></small> &ndash; [[зрнавец]], томатилјо
*''[[Quincula]]''
*''[[Salpiglossis]]''
*''[[Sessea]]''
*''[[Solandra]]''
*''[[Solanum]]''<small></small> &ndash; зрнец: [[домат]], [[компир]], [[модар патлиџан]], [[птичји зрнец]] (кенгурско јаболко)
*''[[Streptosolen]]''
*''[[Trianaea]]''