Разлика помеѓу преработките на „Геја (митологија)“

нема опис на уредувањето
(→‎Потомство: ситна поправка)
| Parents = [[Хаос (митологија)|Хаос ]]
| Siblings= [[Никта]], [[Ерос (митологија)|Ерос]], [[Ереб (митологија)|Ереб]] и [[Тартар (митологија)|Тартар ]]
| Children= [[Понт (митологија)|Понт]], [[Титани (митологија)|Титани]], [[Хекатонхири]], и [[Киклопи]]
| Mount =
| Roman_equivalents = [[Тера (митологија)|Тера ]]
Геја на својот син Понт му родила пет божества на морето: [[Нереј]], [[Тавмант]], [[Форк]], [[Кето (митологија)|Кето]] и [[Еврибиј]].
 
Нејзин најмал син е чудовишниот [[Тифон (митологија)|Тифон]] (со сто змиски глави на рамењата), кого го родила соединувајќи се со [[Тартар (митологија)|Тартар]].
 
Во подоцнежните митови на Геја ѝ се препишуваат многу повеќе деца, како: [[Егеон]], [[Антај]], [[Атлант]], [[Ехидна]], [[Ерехтеј]] и др.