Разлика помеѓу преработките на „Геја (митологија)“

→‎Потомство: ситна поправка
(дополнување)
(→‎Потомство: ситна поправка)
== Потомство ==
Геја сама од себе ги родила:<br />
:[[Уран (митологија)|Уран]] (небото), [[ОреаОреи (митологија)|ОреаОреи]] (планините) и [[Понт (митологија)|Понт]] (морето).<br />
Од нив, само Уран можел да го опфати целото тело на Геја, па затоа се соединил со неа и нивни деца се:<br />
:[[Титани]]те - [[Океан (митологија)|Океан]], [[Креј (митологија)|Креј]], [[Коеј (митологија)|Коеј]], [[Хиперион (митологија)|Хиперион]], [[Јапет (митологија)|Јапет]] и [[Крон (митологија)|Крон]], титанките - [[Теја (митологија)|Теја]], [[Реја (митологија)|Реја]], [[Темида (митологија)|Темида]], [[Мнемосина (митологија)|Мнемосина]], [[Феба (митологија)|Феба]] и [[Тетија (митологија)|Тетија]];<br />
:еднооките [[Киклопи]] - [[Бронт]], [[Стероп]] и [[Арг (митологија)|Арг]], и <br />
:стораките џинови [[ХекатонхиреиХекатонхири]] - [[Кот]], [[Бријареј]] и [[Гиг]].<br />
Уран ги мразел своите нагрдени, монструозни деца и ги фрлал во утробата на Земјата, далеку од светлината. Геја, пак, не можела да се помири со тоа и смислувала како да му се одмазди на својот подол сопруг. Ги повикала децата да ѝ помогнат, но сите се исплашиле, освен Крон. Тогаш Геја го создала челикот и од него направила огромен срп. Кога Уран посакал да води љубов со гејаГеја, излегол скриениот Крон и му ги исекол гениталиите и ги фрлил в море. Капките крв што паѓале од Уран ја оплодиле Земјата. Така настанале [[еринии]]те, [[гиганти]]те и [[мелијадитемелијади]]те. Од пената, пак, што се направила во морето кога паднале фрлените гениталии на Уран, се родила [[Афродита]]. По оваа случка, Небото (Уран) веќе не ѝ се приближувал на Земјата (Геја), а Крон станал новиот владетел на светот.
 
Геја на својот син Понт му родила пет божества на морето: [[Нереј]], [[Тавмант]], [[Форк]], [[Кето (митологија)|Кето]] и [[ЕврибијаЕврибиј]].
 
Нејзин најмал син е чудовишниот [[Тифон]] (со сто змиски глави на рамењата), кого го родила соединувајќи се со [[Тартар]].