Разлика помеѓу преработките на „Седум врвови“

с
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Седум врвови-Карта|caption=Карта на седумте врвови (или девет, зависно од ).}} '''Седум вр...)
 
с
==Басов и Меснеров список==
Првиот список на седум врвови го осмислил самиот Ричард Бас („Басов список“), одбирајќи ја Кошќушко за највисока планина во Австралија (2.228 м). На ова се надоврзал познатиот алпинист [[Рајнхолд Меснер]] („Мајснеров список“), заменувајќи го Кошќушко со Пунчак Џаја (4.884 м) во Индонезија. [[Монблан]] е отсутен од двата списока. Меснеровиот се смета за потежок за искачување бидејќи Пунчак Џаја (Карстенсова Пирамида) е вистински планинарски предизвик, додека пак Кошќушко се искачува по благи стрмнини.
 
 
{| class="wikitable sortable"